Zeytinyağlı İmam Bayıldı Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 5-6 tane kemer patlıcan
- 3 tane orta uzunluk domates
- 1 baş sarımsak
- 2 adet orta uzunluk soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası ya da bir küçük kapya biber
- 2 adet çarliston ya da 4-5 adet ince kıl yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı ya da 1 adet kesme şeker
- Silme tatlı kaşığı tuz (salçanın tuzunu dikkate alınız)
- 1 yemek kaşığı elma ya da üzüm sirkesi
- 1 çay kaşığı karabiber
- Çay kaşığının ucuyla kimyon
- Bir tutam maydanoz
Not EkleTarifi Yazdır
- Patlıcanlar sapları kalacak biçimde (ben unutup kestim bu biçimde de olur)yeşilleri temizlenerek alacalı soyulur .
- Ortasına bıçakla çizik atılır, tuzlu suda 10-15 dakika bekletilir.
- Karasu dökülür, yeniden pak suyla yıkanıp kurulanır.
- Pişirme yapacağımız tenceremiz size tabanına bir parmak olacak biçimde sıvı yağ dökülür, kızdırılır .
- Patlıcanlar kızartılır ,patlıcanları kağıt havlu üzerine alınır.
- Tenceremize yağ bittiyse az bir şey ek edilir fazla ise fazlalığı dökülür .
- Jülyen doğranmış soğanlar bir iki çevrilerek öldürülür ,bir yemek kaşığı su ek edilir ,su buharlaşana kadar acısı gitmesi için kaynatılır .
- sonrasındasında şeker ve sirke koyulur, salça ek edilecekse bu evrede konur.
- Biberler ince doğranarak ek edilir biraz sotelenir, domatesin kabukları soyularak iki tanesi küp küp doğranır ,bir tanesi rendelenir, tencereye ek edilir.
- Domatesler yumuşayana kadar pişirme süreci yapılır ,tuzu ve baharatları ek edilir .
- Aynı tencereye patlıcanların içi doldurularak yerleştirilir .
- Üzerine gelecek kadar sıcak su ek edilir kapak kapatılır .
- Kaynamaya başladıktan daha sonra altı ısıtılarak en az yarım saat 45 dakika ortası pişirilir.
- Çatal batırarak patlıcanların pişip pişmedi denetim edilir, üzerine maydanoz ile servis edilir.
- Yanına pilav ,kuskus cacık hoş olur afiyetler olsun