Zincir marketlere ‘fırsatçılık’ uyarısı

Professional

New member
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ülke genelinde en çok şubeye sahip zincir marketlerin zirve yöneticilerini Ankara’ya çağırıp, taban fiyat mazeretiyle etiketlerde fahiş fiyat artışı yapmamaları konusunda uyardı.

Asgari fiyata yapılan yüzde 54.7’lik artışın 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek bulunmasına karşın raf meblağlarının büyük bir süratle artması üzerine Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Saha kontrolleri ağırlaşırken Bakan Mehmet Muş da her biri Türkiye genelinde binlerce şubesi olan 4 zincir marketin zirve yöneticilerini Ankara’ya davet edip fiyat artışları konusunda ihtarlarda bulundu.


ARALIKSIZ DENETİM

Migros CEO’su Özgür Tort, A101 CEO’su Cem Maltaş, ŞOK CEO’su Uğur Demirel ve BİM CEO’su Galip Aykaç ile Ticaret Bakanlığı’nda yapılan görüşmeyi fotoğraf paylaşarak Twitter hesabından kamuoyuna duyuran Muş, “Ülkemizde en çok şubeye sahip 4 ulusal zincir marketin genel müdürleriyle bir ortaya gelerek taban fiyat artırımı daha sonrası etiket fiyatlarıyla ilgili ihtarlarda bulunduk” dedi. Bakan Muş, iletisini şu ihtarlarla sürdürdü: “Piyasa sistemini ve işleyişini bozmaya dönük haksız fiyat artışlarına asla müsaade etmeyeceğiz. Ticaret Bakanlığı olarak alanda kontrollerimizi ağır biçimde sürdürmekteyiz. Haksız fiyat artışlarıyla uğraşta Bakanlık olarak elimizdeki tüm kontrol imkanlarını sonuna kadar kullanmakta kararlıyız.”

Bakan Muş, minimum fiyatın belirtildiğı günün çabucak ertesinde de minimum fiyat artırımını mazeret edip haksız artırım yapacak firmalara sert ikazlarda bulunmuştu.

‘FIRSATÇILARA MÜSAADE ETMEYİZ’

Etiketlere yönelik kontrolleri ağırlaştırdıklarını belirten Muş, bir daha toplumsal medya hesabından, “Haklı bir münasebete dayanmayan artışların tespiti halinde sorumlulara en ağır idari cezalar uygulanacaktır. Mevzuyu yakından takip ediyoruz. Hükümetimizce vatandaşlarımızın refahını artırmak için atılan adımların fırsatçılar tarafınca suistimal edilmesine asla müsaade etmeyiz. Bu hususta vatandaşımızın hakkını-hukukunu koruyacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın” demişti.

REKABET İHLALİNE CEZA UYGULANDI

Marketlere perakendecilerle anlaşarak ortak fiyat belirleme, geleceğe dönük fiyat artışları, kampanya planlama; buna uymayan lokal marketleri dışlama, ani fiyat düşüşleriyle güç durumda bırakma üzere prosedürlerle rekabeti ihlal ettikleri sebebi öne sürülerek geçen yıl 5 zincir market 2.7 milyar TL; bu suça ortak olmaktan 13 üretici ve tedarikçiye ise 879 milyon ceza verilmişti. Rekabet Konseyi Lideri Birol Küle, bu cezayla ilgili şu kritik değerlendirmeyi yapmıştı: “İkinci evrakımızda ’topla-dağıt karteli’ dediğimiz tipte kartel yapılanması daha olduğunu gördük. Yüksek hisseye sahip tedarikçiler ile bir daha yüksek hisseye sahip perakende şirketlerinin mevcut ticari bağlantılarını kullanarak refah dağılımını nasıl bozdukları, yapay fiyat artışları ile moral da dahil toplumsal adaleti nasıl tahrip ettikleri, ağırlaşmanın olduğu piyasalarda rekabet ihlallerinin kolaylaştığı, kritik periyotlarda bilhassa alt pazardaki darboğazın tüketiciler üstündeki baskısını artırdığı görüldü.”