20 yıldır kapanan gaz vanasına tahlil yok

Professional

New member
Türkiye’de kış aylarının da gelmesiyle birlikte doğalgazın ısınmada da kullanılmaya başlanması tüketimi rekor düzeye çıkardı. Tüketimin artması tedarik problemine niye oldu. BOTAŞ, İran’dan alınan gaz ölçüsünün 17 Ocak’ta üçte bir düzeyine düştüğünü, 20 Ocak’ta da sıfırlandığını duyurdu.

BOTAŞ, İran Ulusal Gaz Şirketi’nin (NIGC) Gürbulak giriş noktasından Türkiye’ye doğalgaz iletimini ‘teknik arıza’ sebebiyle 10 gün mühletle durdurduğunu bildirdi. Yapılan kesintiye bağlı olarak BOTAŞ, yüksek ölçüde gaz çeken kimi sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda gaz tedarikindeki kesintilere bağlı olarak günlük çekiş ölçüsünü sınırladı.


BOTAŞ, sanayi kuruluşlarına gönderdiği yazıda Kademe 1 hesabı haricindeki hesaplamalarda yer alan hesaplamadaki aylık tüketim ölçüsünün 1 güne karşılık gelen ölçünün yüzde 60’ı kadar gaz çekme talimatı verildi. Yazıda talimata uyulmaması halinde mukavelelere göre ceza uygulanacağı açıklandı. BOTAŞ yazıda kısıtlamanın mühletine ait bir açıklama yapmadı. İran’ın doğalgaz vanalarını kapatmasını kıymetlendiren uzmanlar bunun yeni bir şey olmadığını 20 yıldır gaz akışını durdurduğunu belirtti.

Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Lideri Ali Arif Aktürk, ‘’İran zorlayan sebep bildirerek gaz arzını azaltmış. Bu durumda bilhassa İran’dan her kış yaşanır. Aslında bunun temel niçini de İran’da talebin kış kaidelerinden dolayı artması kararı kâfi gazı Türkiye’ye tedarik edememesidir. Bu durum İran arzının başladığı 10.12.2001 den beri devam eder’’ dedi. Doğalgazın yanı sıra Güç Bakanlığı, Sanayi tesislerinin elektrik tüketiminde de kısıtlamaya gidileceğini bildirdi. Öteki tüketicilerin kısıtlamadan etkilenmemesi için tedbir alındığı da açıklandı.


‘ARZ KISITLAMASI ENDÜSTRİDE GERİLİM YARATACAK’

Endüstrici doğalgazda yaşanan süreksiz kısıntıdan şikayetçi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Lideri Erdal Bahçıvan İran’daki gaz akışında yaşanan kesinti daha sonrasında endüstriye verilen gaz ölçüsünün azaltılmasına yönelik ‘’Son aylarda başta doğalgaz olmak üzere güçteki maliyet artışlarının büyük bir kısmı aslına bakarsanız endüstrici tarafınca fedakar bir biçimde karşılanmaktadır. Ağır sanayi kesimlerimizde epey daha katlanılmaz olan bu maliyet bedeline artık de arz üzerinden bir bedel ödetilmesi kabul edilemez. Bir yandan ihracata dayalı bir büyüme için elimizden gelen çabası gösterirken, başta ihracatçı kesimlerimizi vuracak olan bu karar, fabrikalarımız üzerinde fazlaca önemli bir üretim ve planlama gerilimine yol açacaktır’’ dedi.


‘GELDİĞİMİZ NOKTA niye DEĞİL SONUÇTUR’

BOTAŞ’ın sanayicilere gönderdiği yüzde 40 arzın azaltılması uygulamasının yeni olmadığını tersine rutin bir uygulama olduğunu aktaran Eski BOTAŞ Gaz Alımı Daire Lideri Ali Arif Aktürk ‘’ Biz en büyük yanılgıyı Azeri ölçüsünü TANAP’a deplase ederek yaptık. Azeri gazı Eskişehir’e kadar BOTAŞ sistemine girmeden transit olarak geliyor. Bu ortada Gürcistan sonundan Erzurum’a kadar olan BOTAŞ çizgisi bomboş. Erzurum’dan daha sonra da Ankara’ya kadar maximum 28 mlym3 İran gazı (eğer kesinti yoksa) geliyor. Biz TBMM eliyle Avrupa’ya gaz götüreceğiz diye hem sistem istikrarını, hem ticaret merkezi olma amacını bir kenara bırakarak hükümetler ortası mutabakatlarla müsaade verdik. Bugün geldiğimiz nokta yalnızca niye değil sonuçtur’’ tabirlerini kullandı.