2023 Irpet Raporu'ndan Toskana ekonomisi, ışıklar ve gölgeler

Samuag

New member
Son iki yıldaki ivmelenmenin ardından uluslararası ekonomi gibi Toskana ekonomisi de yavaşlıyor. Enflasyonla mücadele amacıyla uygulanan parasal sıkılaştırma, süregelen jeopolitik gerilimler ve dünya ticaretindeki zayıflık bu durum üzerinde baskı yaratıyor. Azalan sanayi üretimine rağmen turizm, iş piyasası ve ihracattan istikrar ve dayanıklılık işaretleri geliyor. Düşen ancak hala dirençli olan enflasyon, ücretlerin satın alma gücünün daralması nedeniyle emek faktörünü cezalandırırken, şirketler de kar marjlarını daha iyi korumayı başardı.

Irpef reformu ve sosyal güvenlik primleri yoluyla elde edilen satın alma gücünün vergilendirme yoluyla geri dönüşü küçüktür. Ulusal kamu kaynaklarının kullanımında manevra alanının azaldığı bir bağlamda, Pnrr ve topluluk programlaması (ERDF, ESF ve EAFRD) aracılığıyla etkinleştirilen kaynaklar stratejik hale gelir. Bu, bugün Palazzo Strozzi Sacrati'de başkan Eugenio Giani, meclis üyesi Leonardo Marras ve Irpet yöneticisi Nicola Sciclone tarafından sunulan Irpet raporunun özetlediği özet resimdir.

Özetle bazı veriler
Bölgesel GSYİH 2022'deki rakamı %0,7 oranında aşıyor (ulusal rakamın +%0,6'sı). Enflasyonla mücadele için gerekli olan kısıtlayıcı para politikaları, jeopolitik gerilimler ve kötüleşen tüketici ve iş dünyası güveninin neden olduğu, tüm dünya ekonomisini etkileyen bir trend.

Yatırımlar artıyor. Tüm talep bileşenlerinin ekonomik aktiviteye katkısı olumlu oldu. Ancak dinamizmleri sınırlıydı. Tüketim (+%1,4) çalışan insan sayısının ve turist varlığının artmasından kaynaklandı. Yatırımlar (+%1) vergi teşviklerinin zayıflaması ve işletmeler için yüksek kredi maliyetinden olumsuz etkilendi, ancak Pnrr projeleriyle bağlantılı faaliyetlerden kaynaklanan artıştan faydalandı. Kamu yönetimi tüketiminin katkısı değişmedi (+%0,1). Tahminlere göre ihracat için olumlu bir işaret (+%2,1), ithalatın (+%2,9) gölgesinde kaldı.

Hem uluslararası hem de ulusal düzeyde zayıflayan talep ve hala yüksek enerji maliyetleri nedeniyle sanayi üretimi düşüş gösterdi (ulusal düzeyde -%2,5'e kıyasla -%3,4).

İhracat yavaşladı ancak pozitif kalmayı sürdürdü ve ilk çeyrekte +%8,9'dan sonra üçüncü çeyrekte +%1,6'ya yükseldi; üç çeyrekteki genel rakam hala olumlu ve ulusal rakamdan daha iyi: +3, %9'a karşı -%2. Sektörel düzeyde, yine üç çeyrekte ilaç (+%46), metalurji (+%32), makine (+%12), ulaştırma araçları (+%5), elektronik ve hassas mekanik ihracatı arttı (+ %2), mücevherler (+%2). Ancak moda sektörünün neredeyse tüm sektörlerinde ihracat düştü: ayakkabı (%-22), triko (%-13), iplik ve kumaş (%-12), deri ve deri ürünleri (%-9) ve giyim (-%12) %7).

Turizm iyi bir performans sergiledi ve 2023'ün ilk 8 ayında, 2022'nin aynı dönemine kıyasla mevcudiyetlerde +%5,3 artış kaydetti (ulusal rakam +%4,6'da kaldı). Pratik olarak 2019 seviyelerine dönen dış pazarı yönlendirmek: Toskana'da artış, ulusal %10,9'a kıyasla %14,7 oldu.

Belirsiz ekonomik duruma rağmen istihdam da artıyor. Ocak ve Kasım ayları arasında çalışan sayısı 2022'ye kıyasla %3,1 arttı; sözleşme türüne göre farklılık gösteren eğilimler görüldü: Sürekli çalışanların %+4,2'si, belirli süreli çalışmanın genel istikrarını dengeliyor. Büyüme tüm sektörlere yayıldı: +%3,9 tarım; +%3,4 üretim; +%4,8 inşaat ve +%2,9 üçüncül. Yazdan sonra özellikle deri ürünleri, ayakkabı, metal işleme, kağıt, kimya, kauçuk ve plastik sektörlerinde dinamiklerin zayıflaması dikkat çekicidir. Bronzlaşma durumu daha sorunludur ve eylül ve kasım ayları arasında olumsuz bir eğilim görülmektedir.

2023'te %2,1 olan ücretlerin satın alma gücündeki önemli kayıp, istihdamdaki büyümeyi dengeliyor. Bir önceki yılın (-%5,6) üstüne eklendiğinde enflasyonun neden olduğu erozyon %7'yi aşıyor. Şirketler ise kâr marjlarını değiştirmeyerek üretim faktörlerinin artan maliyetlerini satış fiyatlarına yansıttı.

2024-25 iki yıllık dönemine ilişkin tahminlere bakıldığında, Toskana GSYİH büyümesinin her iki yıl için de ulusal eğilime (+%0,7 ve +%1) paralel olarak +%0,8 olması bekleniyor ancak yine de aşırı belirsizlik söz konusu. Jeopolitik gerilimlerin olası bir şekilde kötüleşmesi iş ailelerinin güvenini azaltabilir ve enerji hammaddesi maliyetlerinde artışa neden olabilir. Faiz oranlarındaki düşüşün daha belirgin bir şekilde hızlanması olumlu olabilir.

Hükümet bütçesinin etkilerine gelince, Irpet'in tahminlerine göre, Irpef reformu ve katkı payı indirimi, 1 milyon 300 bin Toskana ailesinin harcanabilir gelirinde yılda 336 avro (ayda 28 avro) civarında bir artışa olanak sağlayacak. En avantajlı aileler, gelir dağılımının alt-orta kısmında yer alan aileler olacak ve etkinleştirilen etkilerin yoğunluğu çok sınırlı olacak.

Raporun bir kısmı Pnrr kaynaklarının ve AB programlarının Toskana ekonomisi üzerindeki etkilerine ayrılmıştır. Ekim 2023'ün sonunda, Toskana'da yaklaşık 11,5 milyar avro değerinde 12.200 proje bulunuyor: 7,5'i Pnrr ve/veya Pnc tarafından finanse ediliyor, diğer 4'ü ise bölgesel kamu kurumlarının bütçelerinden gelen kaynaklar sayesinde ortak finanse ediliyor veya ulusal düzeyden. Kaynakların en büyük payı (%25) Misyon 2'ye (Yeşil devrim ve ekolojik geçiş) tahsis edilirken, onu %18 ile Misyon 3 (Sürdürülebilir hareketlilik için altyapı) takip ediyor. Tüm misyonlarda onaylanan proje miktarının %62'si (7,2 milyar) bayındırlık işlerine yapılan yatırımlar için kullanılıyor ve toplamın neredeyse 4/5'i merkezi Toskana'ya gidiyor.

Çalışmaların gidişatına gelince, Toskana'nın performansı İtalya'dan daha iyi: Toskana'da başlatılan ihale prosedürleri, finansmana kabul edilen projelerin değerinin %38'ine denk geliyor (İtalya için bu %29). Toskana'da, Pnrr ile ortak finanse edilen çeşitli ihalelerin etkinleştirdiği her bir avroluk harcama için üretilen GSYİH 0,7 olup, GSYİH seviyesindeki yıllık ortalama artış %1,3'tür. Mutlak değer olarak, 2022-26 döneminde üretilen GSYİH yaklaşık 7,9 milyar tutarında olup, yıllık ortalama istihdam artışı için Plan tarafından yaklaşık 28 bin olarak tahmin edilen ilave üretimi karşılamak için gerekli yıllık ortalama işçi sayısı gerekmektedir. %1,8.

Son olarak, 2022-2027 programlama döngüsü için yaklaşık 3 milyar Avro tutarında olan ve Planların tedbirlerinden yararlanan özel kuruluşların (ESF hariç) daha fazla harcama yapmasını tetikleyen topluluk programlama kaynaklarının (ERDF, ESF ve EAFRD) etkisi bu ortak katılımı sağlamaz). Irpet tahminine göre, yaklaşık 4,2 milyar taşınan toplam kaynak için etkinleştirilen harcama 1,15 milyar avrodur. Harcama başına her bir avro için üretilen GSYİH 0,8'dir. Mutlak anlamda, her yıl yaklaşık 491 milyon GSYİH etkinleştiriliyor (+%0,4) ve 9.100 kişi istihdam ediliyor (+%0,6). SiyasetR/PNC kaynaklarının topluluk programlamaya eklenmesiyle elde edilecek ortalama yıllık etki, GSYH açısından yaklaşık 2 milyar Euro'ya (+%1,7) ve 37 binin biraz altında istihdama (+%2,3) eşittir. .

Raporun tamamı, özeti ve yönetmen Sciclon'un sunumu Irpet'in web sitesinde yer alıyor.