AB Komisyonu: Musks X, Dijital Piyasalar Yasası kapsamında bir “bekçi” değil

celeron

Global Mod
Global Mod
Elon Musk, Brüksel'de ender görülen bir başarıya imza atabilir: AB Komisyonu Çarşamba günü, çoğunluğunu kontrol ettiği mikroblog ağı X'in Dijital Piyasalar Yasası (DMA) kapsamında merkezi bir platform hizmeti olarak sınıflandırılmaması gerektiğine karar verdi. Dijital Hizmetler Yasası'nın özellikle katı olan rekabet kuralları eski Twitter için geçerli değildir. Bu kapsamın kapsamına giren “bekçilerin”, diğer şeylerin yanı sıra, habercileri ve mesajlaşma hizmetlerini birlikte çalışabilir hale getirmesi gerekiyor. Ayrıca platformlarında kendi ürün veya hizmetlerini tercih etmelerine izin verilmez.


Reklamcılık



Komisyon, 13 Mayıs'ta DMA ışığında X'e uygulanan muamele sorununa ilişkin bir pazar soruşturması başlattı. Platform operatörü daha önce potansiyel bir “bekçi” statüsünü incelemeye sunmuştu ancak aynı zamanda karşı argümanlar da öne sürmüştü. Musk'un şirketi, X prensipte DMA'da belirlenen niceliksel eşikleri karşılasa ve bir kapı bekçisi olarak görülse bile, çevrimiçi hizmetin şirketler ve tüketiciler arasında önemli bir geçit olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

DSA kapsamında X, ağır cezalarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor


Brüksel rekabet otoriteleri, “tüm argümanların kapsamlı bir değerlendirmesinin” ardından artık temel olarak X çizgisini takip etti. X, son kullanıcılara ulaşmak için “işletme kullanıcıları için önemli bir giriş kapısı değil”. Komisyon, kararın “ilgili çıkar gruplarından” gelen girdilerle ve Dijital Piyasalar Danışma Komitesi'ne danışıldıktan sonra alındığını vurguluyor. Ancak gelişmeleri izlemeye devam etmek ve “önemli değişiklikler olursa” tepki vermek istiyor. Kararın revize edilmiş ve artık gizli olmayan bir versiyonu yakında DMA'nın resmi web sitesinde yayınlanacak.

Brüksel yöneticisi başlangıçta Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok), Meta ve Microsoft'tan 22 hizmet ve platformu kapı bekçileri olarak sınıflandırdı. İki bekçinin itirazları üzerine, üç Microsoft hizmetini (Edge, Bing ve reklam teknolojisi) ve Apple'ın iMessage'ını bu listeden çıkardı. X, ByteDance ve Booking.com ile birlikte potansiyel olarak DMA kapsamına girebilecek ek hizmetler kaydetti. Ancak Komisyon genellikle X'i paçavradan kurtarmıyor. Örneğin, hizmetin halihazırda ikinci büyük platform yasası olan Dijital Hizmetler Yasası'nın (DSA) gerekliliklerini ihlal ettiğini varsaymaktadır. Derinlemesine analizler halen devam etmektedir. Sert yaptırım riski var. Son zamanlarda eski İç Pazar Komiseri Thierry Breton ve Musk, X'teki ifade özgürlüğünün sınırları konusunda hararetli bir fikir alışverişinde bulundular.


(mki)