Afet tıbbı: BBK ve Üniversite Hastanesi krizlerde teletıp sistemini nasıl test ediyor?

celeron

Global Mod
Global Mod


  1. Afet tıbbı: BBK ve Üniversite Hastanesi krizlerde teletıp sistemini nasıl test ediyor?

Doğal afet, savaş gibi kriz durumlarında tıbbi bakım nasıl sağlanabilir? Buna ek olarak, mevcut vasıflı işçi sıkıntısı nedeniyle Federal Sivil Koruma ve Afet Yardım Dairesi (BBK), krizde “etkili tıbbi sağlık bakımı” için “TeleSAN” araştırma projesinde RWTH Aachen Üniversite Hastanesi ile birlikte bu konu üzerinde çalışıyor. durumlar. Planlanan sistemde, sivil savunma olayı yaşanması durumunda öncelikle acil servis ile doktor arasında ses ve görüntü bağlantısının kurulması öngörülüyor. En önemli bilgi iletildiği anda doktor tanıyı koyar ve acil müdahale ekibini yönlendirir.

Reklamcılık



Acil sağlık görevlilerine göre daha düşük niteliklere sahip acil servis hizmetleri de TeleSAN’a yardımcı olabilir. Çalışma liderleri, TeleSAN rolü için “gerekli ek eğitimi kısaltmak amacıyla sağlık görevlisi olarak kalifikasyonu öneriyor”. RWTH Aachen Üniversite Hastanesi’nin bir sözcüsü bunu internette duyurdu. Farklı düzeylerde tıbbi eğitimlere sahip acil servislere TeleSAN uygulaması aracılığıyla uzaktan eğitim veriliyor.

Sözcü, tele doktorlar ve tele sağlık görevlileri arasındaki tutarlı temasın, hastaları görevlendirirken veya tedavi ederken yararlı olduğunun kanıtlandığını söyledi. Bu şekilde, erişim oluşturmak veya ilaç uygulamak gibi invaziv ve tıbbi önlemler de mümkündür. Tedbirler sivil savunma için geliştirilen standartlara (Standart Operasyon Prosedürü) dayanmaktadır. RWTH Aachen tıbbi teknoloji departmanı başkan yardımcısı Andreas Follmann, teletıpın bu nedenle “şantiyede gelecekte ortaya çıkabilecek yüksek vasıflı tıbbi personel eksikliğini telafi etmek için” önemli olduğunu söylüyor.

TeleSAN uygulaması


TeleSAN uygulaması, aramalar gibi çeşitli işlevlere erişmek için farklı donanımlarla birlikte kullanılabildiği gibi, aynı zamanda afet tıbbı ve dijital belgelere yönelik yönergelere de erişim sağlayabilir. Tıp uzmanları hastalarla uzaktan iletişim kurabilmeli, tedavileri yönlendirebilmeli ve izleyebilmelidir. Projeye katılanlar kirlenmiş bölgelerdeki sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi ve hayat kurtarıcı önlemleri daha hızlı başlatmayı umuyor.


Acil servis doktoru olay yerindeki kişiye uzaktan rehberlik ediyor (Resim: TeleSAN)

Uygulama, diğer şeylerin yanı sıra tabletlerde de kullanılabilir. Teleacil doktorlarla gerçek zamanlı iletişimin yanı sıra, hastaların daha uzun bir süre tedavi görmesi için hayati parametrelerin ve kalp-akciğer seslerinin dijital iletimi için cihazların paylaşılması da mümkün. Ek olarak, teletıp uygulamasının temassız kullanımına yönelik acil servislerde farklı yönergeleri görüntülemek için yerleşik kameraların yanı sıra karar vermeye yardımcı olacak algoritmalar kullanan veri gözlükleri de bulunuyor.

KBRN tehditlerinin teknik zorluğu


Bir BBK sözcüsü Haberler online’a şunları söyledi: “Gizlilik ve bütünlüğün yanı sıra, altyapı tahrip edilmiş veya kısmen tahrip edilmiş olsa bile teletıp bağlantısının güvenli bir şekilde kullanılabilirliği, daha fazla dikkate alınması gereken bir konudur.” “Ülke çapında satın alma”dan önce, öncelikle merkezi ve merkezi olmayan teletıp yaklaşımlarını tartmak gerekir. BBK’ya göre kimyasal, biyolojik, radyolojik veya nükleer tehlikeler (KBRN tehlikeleri) de öncelikle değerlendirme gerektiren özel teknik zorluklar doğurmaktadır. Mali kaynaklar da gereklidir.

Yönergeler ve pratiklik gerekli


BBK’ya göre “kriz durumlarında telemedikal bakım için açık yönergeler ve standartlar” da önemlidir. Bir yandan hasta verilerinin korunması, diğer yandan sağlık personelinin yeterli eğitim ve donanıma sahip olması nedeniyle. Bu nedenle teknoloji daha da geliştirilecek ve araştırılacaktır. Bilim ve teknolojiden sorumlu bölüm başkanı, “Gelecekte öngörülemeyen olaylara en iyi şekilde hazırlanabilmek için bunları konseptlere ve operasyonel taktik sistemlere de entegre etmek istiyoruz. Özellikle yardımcıların pratik uygunluğu bizim için bir önceliktir” diyor. BBK’da Giulio Gulotta.

Proje, BBK tarafından finanse edilen ve federal tıbbi birimler olan Tıbbi Görev Gücü (MTF) için afet kontrolünde teletıp kullanımının ilk kez incelendiği, sivil korumaya yönelik bir araştırma projesidir. MTF, Arbeiter-Samariter-Bund, Alman Hayat Kurtarma Derneği, Alman Kızılhaçı, Malteser Yardım Servisi, Johanniter-Unfall-Hilfe gibi federal eyaletlerin ilgili afet kontrol birimlerine katılan kuruluşlar tarafından desteklenmektedir. ve itfaiye teşkilatları. “Afet tıbbında gelecek stratejisi olarak tele-yönetimli acil doktor” fizibilite çalışmasının sonuçları kısa süre içinde yayınlanacak. BBK’ya göre 2024 yılı için ilave tatbikatlar yapılması planlanıyor.


(mack)



Haberin Sonu