Araştırmacılar şok odası için yapay zeka sistemleri geliştiriyor

celeron

Global Mod
Global Mod


  1. Araştırmacılar şok odası için yapay zeka sistemleri geliştiriyor

Şok odasında destek sağlamak için çeşitli alanlarda yapay zeka (AI) kullanılacak. Akıllı bilgi yönetimi, hastane personelinin zaman açısından kritik durumlarda bilgi yönetimine odaklanmak zorunda kalmaması için yükünü hafifletmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla Fraunhofer Akıllı Analiz ve Bilgi Sistemleri Enstitüsü IAIS'ten araştırmacılar, “TraumAIInterfaces” projesinin bir parçası olarak Witten/Herdecke Üniversitesi, Aachen Üniversite Hastanesi ve Köln-Merheim Hastanesi gibi ortaklarla bir araya geldi ve iki yapay zeka prototipi geliştirdi. Proje Federal Sağlık Bakanlığı tarafından finanse edildi.

Reklamcılık



Şok odasında canlı görüntü


Fraunhofer IAIS'in bir prototipi, bir ön uç aracılığıyla şok odasında tedavi desteğine ilişkin canlı bilgileri gösteriyor. Bilgiler, ciddi şekilde yaralanan hastaların değerlendirilmesine yönelik bir strateji olan ABCDE şemasını, acil tıbbi müdahaleyi ve diğer tedavi bilgilerini içerir. Başka bir ekranda daha fazla bilgi manuel olarak kaydedilebilir, ancak eğitim verileri de kaydedilebilir. OpenAI'nin ses tanıma yazılımı Whisper kullanılıyor.




Şok odasındaki tedavi bilgileri bilgi ekranında görüntülenir.  Bilgiler, Büyük Dil Modelleri kullanılarak transkriptlerden bağımsız olarak çıkarılır ve ardından ekranda sunulur.



Şok odasındaki tedavi bilgileri bilgi ekranında görüntülenir. Bilgiler, Büyük Dil Modelleri kullanılarak bağımsız olarak transkriptlerden çıkarılır ve ardından ekranda sunulur.


(Resim: Henri Iser / Fraunhofer IAIS)



Az sayıdaki ses kaydı GPT-4 kullanılarak telafi edildi. Teknik incelemede, “GPT-4 ve LangChain temel alınarak, ön ucun mevcut durumunu ve konuşma transkripsiyonunun çıktısını alan bir ortam olarak bir LLM aracısı geliştirildi” diyor. Temsilcinin, şok odası ön ucundan REST arayüzüne erişimi vardır.

Yapay zeka, organizasyonel görevleri devralmalı ve sözlü olarak aktarılan ve elektronik olarak ölçülen bilgileri otomatik olarak kaydetmelidir.

Dokümantasyon görevleri


Tedavi sırasında ortaya çıkan dokümantasyon görevleri de üstlenilmelidir. Bu amaçla Fraunhofer IAIS, form asistanı için başka bir prototip geliştirdi. Şok odasındaki tartışmalara dayanarak, ciddi şekilde yaralanan kişilerin bakımını iyileştirmek için Alman Travma Cerrahisi Derneği'nin “TraumaNetwork” aracı olan “TraumaRegisterDGU” standart formuna ilgili bilgiler dahil edilmelidir.




Dokümantasyon aracı



Dokümantasyon aracı


(Resim: Henri Iser / Fraunhofer IAIS)



Araştırmacılar, “Modelin bireysel yanıtların nedenlerini sunması ve yalnızca gerçeklere dayalı olarak doğru bilgilere atıfta bulunması için temsilciye yönelik “istemleri” tasarlamak için belirli bir miktarda çalışma yapıldı” dedi.

Araştırmacılar, “Şok Odasında Yapay Zeka: Ajanlar ve Temel Modeller Ciddi Yaralıların Bakımında Nasıl Yardımcı Olur?” başlıklı teknik incelemelerinde ayrıntıları açıkladılar.

zorluklar


Ancak travma odasında yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında verilerin oluşturulması ve kullanılması gibi zorluklar da vardır. “Hastayla ilgili süreçler için (örn. şok odasında) geliştirilen makine öğrenimi spektrumundan yapay zeka modelleri için yeterince büyük miktarda eğitim verisinin elde edilmesi, genellikle önemli etik kaygılarla karşı karşıya kalıyor. Üretim gibi veri oluşturma stratejileri oluşturuldu”, teknik incelemede bu konuda yazıyor. Birlikte çalışabilirlik ve pratiklik konusunda da zorluklar vardır. Fraunhofer IAIS'e göre sistemler bu nedenle klinikte erken bir aşamada test edilmeli ve daha da geliştirilmelidir.


(mack)



Haberin Sonu