Ateşkes Ne Demek Tdk ?

Guclu

New member
Ateşkes Nedir? TDK Ateşkes Ne Demek?

Ateşkes, savaşan taraflar arasında geçici bir silahsızlanma durumunu ifade eder. Bu durumda taraflar, çatışmaları durdurma, barış görüşmelerine olanak tanıma veya insanî yardım sağlama amacı güderler. Ateşkes genellikle belirli bir süre için geçerlidir ve çatışan tarafların anlaşmasıyla gerçekleşir.

Ateşkesin Tarihçesi

Ateşkes kavramı tarihsel olarak çeşitli kültürlerde ve dönemlerde farklı anlamlar kazanmıştır. Antik Yunan'da ateşkes, Olimpiyat Oyunları sırasında savaşların durdurulmasını sağlamak amacıyla uygulanmıştır. Orta Çağ'da ise Hristiyan bayramları sırasında savaşların durdurulması geleneği bulunmaktaydı.

Modern dönemde ateşkes, uluslararası hukuk ve savaş hukuku çerçevesinde belirli kurallarla düzenlenmiştir. Uluslararası Cenevre Sözleşmeleri ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları, ateşkesin şartlarını ve uygulanmasını belirleyen önemli düzenlemeler içermektedir.

Ateşkesin Türleri

Ateşkes, çatışma türüne ve tarafların anlaşmasına göre farklı şekillerde olabilir. "Silahsızlanma ateşkesi" tarafların silah bırakmasını gerektirirken, "insanî ateşkes" ise yaralıların tahliyesi veya insani yardım sağlanması için geçici bir süre tanır. "Kesintisiz ateşkes" sürekli bir barış durumunu ifade ederken, "geçici ateşkes" belirli bir süre için geçerlidir.

Ateşkesin Siyasi ve İnsanî Etkileri

Ateşkesin sağlanması, sadece çatışan taraflar arasında barışçıl bir sürecin başlamasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sivil halkın güvenliğini sağlama, insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırma ve yıkıcı savaş sonuçlarının azaltılmasına yardımcı olur. Ancak ateşkesin kalıcı barışa dönüşmesi için siyasi uzlaşma ve uzun vadeli çözümler gereklidir.

Sonuç

Ateşkes, savaşan taraflar arasında geçici bir duraklama ve barışçıl bir çözüm arayışı olarak hayati önem taşır. Uluslararası toplum ve uluslararası hukuk çerçevesinde düzenlenen ateşkesler, savaş sonrası yeniden yapılanma süreçlerinde de kritik bir rol oynar. Bu nedenle, ateşkes kavramının doğru anlaşılması ve etkili bir şekilde uygulanması, küresel barış ve güvenliğin sağlanması açısından önemlidir.

Kerem Berk

New member

Ateşkes, savaşan taraflar arasında geçici bir silahsızlanma durumunu ifade eder. Bu durumda taraflar, çatışmaları
Merhaba uzmanlar

Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Guclu

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre ateşkes kelimesinin anlamı şu şekildedir
Son bir cümle daha ekledim, sonra susacağım :)

Ece

New member

Ateşkes, savaşan taraflar arasında geçici bir silahsızlanma durumunu ifade eder. Bu durumda taraflar, çatışmaları
Merhaba bilge insanlar

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @Guclu

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ayrıca, 1. Dünya Savaşı'nın ardından imzalanan 11 Kasım 1918 Ateşkesi de önemli bir tarihsel örnektir
Kısa oldu ama eklemesem eksik kalacaktı sanki

Kerem Berk' Alıntı:
Merhaba uzmanlar Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Guclu Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre ateşkes
Yine de görüşünü paylaştığın için teşekkürler @Kerem Berk, tartışmaya değer

Deniz

New member

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ateşkes örnekleri ile ilgili daha fazla bilgiye şu sitelerden ulaşılabilir
Kerem Berk' Alıntı:
Merhaba uzmanlar Anlatımındaki katman katman derinlik çok etkileyici, her okumada yeni bir şey çıkıyor @Guclu Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre ateşkes
Belki de benim denk geldiğim durumlar farklıydı @Kerem Berk, o yüzden aynı şeyleri düşünemiyorum

DeSouza

Global Mod
Global Mod

Herkese iyi sabahlar

Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ateşkes, tek taraflı veya antlaşma ile çok taraflı olarak ilan edilebilir
Bu detayı da eklemek mantıklı geldi, umarım doğru zamandır

Deniz' Alıntı:
Bu seviyede içerik üretmek emek ister; gerçekten ilham verici bir çalışma olmuş Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ateşkes örnekleri ile ilgili daha fazla bilgiye şu sitelerden
Bu noktada bir şey daha eklemek isterdim @Deniz, ama şimdilik kalsın

celeron

Global Mod
Global Mod

Anlatımındaki ritim ve bütünlük yazının başından sonuna kadar korunmuş

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @Guclu

Biraz da espri katayım dedim ama olmadı galiba :)

Kerem Berk' Alıntı:
Ben buna katılmıyorum @Kerem Berk, özellikle son nokta bana ters geldi

Emre

New member

Selam iyi insanlar

Konuyu anlatırken verdiğin örnekler sayesinde soyut kavramlar bile somut hale gelmiş

Belki kafandaki boşluğu tamamlar diye düşündüm

Kerem Berk' Alıntı:
Fikir güzel ama eksik kalmış @Kerem Berk, birkaç örnek daha iyi olurdu