Cemal Kaşıkçı için AYM’ye müracaat

Samuag

New member
Cemal Kaşıkçı‘nın nişanlısı Hatice Cengiz, cinayet davasının Suudi Arabistan’a devredilmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Hatice Cengiz’in avukatı Gökmen Başpınar aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne dün yaptığı müracaatta, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan idaresine muhalif görüşleri sebebiyle öldürülme tehdidinden korunmak için Türkiye’ye geldiği açıklandı.

Kaşıkçı’nın evlilik evrakı almak üzere gittiği Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’nda boğularak öldürüldüğü ve cesedinin de parçalanarak yok edildiği kaydedildi.

Cinayete ait dava süreci kararında evrakın Suudi Arabistan’a devredilmesi tarafında karar verildiği hatırlatılan dilekçede, yapılan itirazın reddedildiği, diğer tüzel yol kalmadığı nedeni öne sürülerek Anayasa Mahkemesi’ne başvurulduğu tabir edildi.

Başvuruda, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme biçiminin ve cesedinin maruz kaldığı muamelenin insanlık dışı olduğu, iki yıl boyunca tesirli bir isimli yardım ve iade sürecinin işletilemediği, keşif yapılması taleplerinin reddedildiği ve birinci derece mahkemesinin tesirli bir soruşturma yapmadığı öne sürüldü.

Başvuru dilekçesinde şu sözlere yer verildi:

“Cemal Kaşıkçı’nın öldürülme sebebi siyasi görüşleridir. Niyetleri niçiniyle Cemal Kaşıkçı’nın maruz kaldığı akıbet ve yargılama sürecinin tesirli bir halde sürdürülerek yaptırıma tabi tutulmaması, tabir özgürlüğü bakımından devletin olumlu yükümlülüğünün ihlali manasına gelmektedir. Ömür hakkı, azap ve üzücü muamele yasağı ve söz özgürlüğü hakkı ihlal edilmiştir.”

DOSYA SUUDİ ARABİSTAN’A DEVREDİLDİ

Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim 2018’de girdikten daha sonra tekrar kendisinden haber alınamayan ve ondan sonrasında öldürüldüğü ortaya çıkan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın katledilmesine ait 26 sanıklı dava İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, 7 Nisan 2022 tarihindeki duruşmada, Adalet Bakanlığı’nın olumlu görüşü üzerine davanın durmasına ve evrakın Suudi Arabistan’a devredilmesine karar vermişti.

Bu karara karşı, Hatice Cengiz üst mahkemeye itirazda bulunmuştu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi de oy oldukcaluğuyla reddetmişti.