Guclu
New member
“Cesetten Sabun Yapılır mı?” Bir Müze Koridorunda Başlayan Hikâye
Birkaç yıl önce tarih müzelerini gezerken kendime garip bir alışkanlık edindim: İnsanların vitrinlerde neye baktığını değil, neyin önünde sustuğunu izlemek. Çünkü bazı konular bilgiyle değil, hisle karşılanıyor.
O gün de öyle oldu.
Küçük bir vitrinin önünde iki kişi fısıldaşıyordu. Yaşlı bir adam başını sallayıp “Eskiden savaşlarda cesetlerden sabun yapılırmış” dedi. Yanındaki kadın kısa bir sessizlikten sonra sadece “Gerçek mi?” diye sordu.
Ben de durdum.
Sorunun kendisi ağırdı.
Sonra düşündüm: Bu cümleyi hayatım boyunca birkaç kez duymuştum ama hiç durup gerçekten araştırmamıştım.
Eve döndüğümde bu söylentinin izini sürmeye başladım. Sonra ortaya yalnızca tarih değil, insanların korkular, travmalar ve anlatılar üzerinden nasıl hafıza oluşturduğuna dair ilginç bir hikâye çıktı.
Bu da o araştırmadan ilham alan bir hikâye.
Kasabanın Sabunu
Küçük bir sahil kasabasında yaşayan üç arkadaş vardı: Emre, Selin ve Derya.
Her yıl olduğu gibi yaz başında eski eşyaların satıldığı açık artırma kurulmuştu. Eski kitaplar, gramofonlar, paslı kutular…
Derya eski belgeleri karıştırmayı severdi.
Bir masanın üzerinde sararmış bir defter buldu. Kapağında sadece şu yazıyordu:
“1947 – Hatırlamak İçin.”
Akşam sahilde oturduklarında defteri açtılar.
İlk sayfalarda sıradan günlük notları vardı. Sonra bir cümle hepsini susturdu:
“İnsanlar savaş zamanı cesetlerden sabun yapıldığına inanıyordu.”
Emre hemen öne eğildi.
“Bu teknik olarak mümkün mü?”
Derya omuz silkti.
Selin defteri kapatmadan önce sessizce sordu:
“Bence önce neden insanlar buna inanmış, onu konuşalım.”
Bu küçük ayrım bütün geceyi değiştirdi.
Bir Soruya Üç Farklı Yaklaşım
Emre mühendislik geçmişine sahipti. Konulara hep süreç mantığıyla yaklaşırdı.
Not almaya başladı.
“Bir iddia varsa kaynak gerekir. Kim söylemiş? Ne zaman ortaya çıkmış? Gerçekten üretim yapılmış mı?”
Selin ise başka bir yere odaklandı.
“İnsanlar böyle bir şeye neden ihtiyaç duyar? Böyle bir hikâye neden nesiller boyunca yaşar?”
Derya ikisinin arasında kaldı.
“Belki ikisi de önemli.”
Gece boyunca araştırdılar.
Öğrendikleri ilk şey şuydu:
Tarih boyunca insan yağıyla ilgili deneysel ya da sınırlı kayıtlar çeşitli dönemlerde ortaya çıkmıştı. Kimya açısından insan yağı teorik olarak sabunlaşma sürecine girebilir; çünkü sabunlaşma yağ ve alkali tepkimesidir.
Ama insanların en çok bildiği ve tekrar ettiği iddia başka bir şeydi.
İkinci Dünya Savaşı sırasında yaygınlaşan, özellikle Nazi kamplarında sistematik biçimde cesetlerden sabun üretildiği anlatısı.
Burada işler karmaşıklaşıyordu.
Gerçekler ve Söylentilerin Çarpıştığı Yer
Araştırma ilerledikçe Derya yüksek sesle okumaya başladı.
Savaş sonrası yıllarda bazı söylentiler ve tanıklıklar, Nazi kamplarında insanların cesetlerinden endüstriyel ölçekte sabun üretildiğini öne sürmüştü.
Fakat daha sonra yapılan tarihsel araştırmalar, mahkeme kayıtları ve müze incelemeleri bu iddiaların büyük kısmının sistematik üretim düzeyinde doğrulanamadığını ortaya koydu.
Bununla birlikte küçük ölçekli anatomik deneyler ve insan dokusunun kullanıldığı etik dışı uygulamalara dair kayıtlar bulundu.
Selin uzun süre sustu.
Sonra şöyle dedi:
“Biliyor musunuz… İnsanların buna inanmış olması bile başlı başına korkunç.”
Emre başını kaldırdı.
“Çünkü bu kadar büyük bir vahşetin yaşandığı yerde insanlar artık hiçbir şeyi imkânsız görmemiş olabilir.”
Kimse cevap vermedi.
Bir süre sadece dalga sesi vardı.
Bir Efsane Neden Yaşar?
Ertesi gün üçü yaşlı bir tarih öğretmenini ziyaret etti.
Öğretmen defteri görünce gülümsedi.
“Bu hikâyeyi ben de çocukken duydum.”
Derya sordu:
“İnsanlar neden hâlâ anlatıyor?”
Öğretmen pencereye baktı.
“Çünkü bazı olaylar o kadar büyük olur ki insanlar onları anlatmak için semboller üretir.”
Sonra ekledi:
“Cesetten sabun hikâyesi çoğu zaman sadece sabunla ilgili değildir. İnsan onurunun tamamen yok edildiği korkusunun sembolüdür.”
Emre itiraz etti:
“Ama tarihsel doğruluk önemli.”
Öğretmen başını salladı.
“Elbette. Gerçeği korumak gerekir. Ama insanların neden bu hikâyelere tutunduğunu anlamak da gerekir.”
Selin gülümsedi.
“Yani hem kanıt hem insan deneyimi.”
Öğretmen de gülümsedi.
“İyi tarih biraz böyledir.”
Kasabanın Eski Sabuncusu
Dönüş yolunda eski sabun atölyesine uğradılar.
Atölyenin sahibi yaşlı bir kadındı.
Duvarlarda zeytinyağı sabunları diziliydi.
Kadın onların konuşmasını duyunca dedi ki:
“Sabunun tarihi temizlikten çok dönüşüm tarihidir. Ama insanlar bazen dönüşümü korkuyla anlatır.”
Sonra eline bir kalıp aldı.
“Bakın, sabun yağın başka bir şeye dönüşmesi. Ama insanlık bazen bilgiyi de dönüştürüyor. Gerçekler korkularla karışınca geriye efsaneler kalıyor.”
Derya o an defterdeki cümleyi yeniden düşündü.
Belki mesele hiçbir zaman sabun değildi.
Forum İçin Bıraktığım Not
O akşam eve döndüğümde deftere kendi cümlemi yazdım:
“Cesetten sabun yapılır mı?”
Kimyasal olarak sorarsanız; yağların sabunlaşması mümkündür.
Tarihsel olarak sorarsanız; yaygın ve sistematik üretim iddiaları konusunda ciddi araştırmalar dikkatli ve kanıta dayalı yaklaşmayı gerektirir.
Toplumsal olarak sorarsanız; insanların böyle hikâyeler üretmesi ve aktarması, çoğu zaman yaşanan travmaların diliyle ilgilidir.
Belki asıl soru şu:
Bir toplum korkularını nasıl hatırlar?
Ve biz geçmişin dehşetini anlatırken, gerçeği koruyarak insan deneyimini nasıl unutmadan konuşabiliriz?
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Bazı tarihsel anlatılar yalnızca doğrulanmış olaylar üzerinden mi değerlendirilmeli, yoksa insanların neden o anlatılara ihtiyaç duyduğunu da konuşmalı mıyız?
Birkaç yıl önce tarih müzelerini gezerken kendime garip bir alışkanlık edindim: İnsanların vitrinlerde neye baktığını değil, neyin önünde sustuğunu izlemek. Çünkü bazı konular bilgiyle değil, hisle karşılanıyor.
O gün de öyle oldu.
Küçük bir vitrinin önünde iki kişi fısıldaşıyordu. Yaşlı bir adam başını sallayıp “Eskiden savaşlarda cesetlerden sabun yapılırmış” dedi. Yanındaki kadın kısa bir sessizlikten sonra sadece “Gerçek mi?” diye sordu.
Ben de durdum.
Sorunun kendisi ağırdı.
Sonra düşündüm: Bu cümleyi hayatım boyunca birkaç kez duymuştum ama hiç durup gerçekten araştırmamıştım.
Eve döndüğümde bu söylentinin izini sürmeye başladım. Sonra ortaya yalnızca tarih değil, insanların korkular, travmalar ve anlatılar üzerinden nasıl hafıza oluşturduğuna dair ilginç bir hikâye çıktı.
Bu da o araştırmadan ilham alan bir hikâye.
Kasabanın Sabunu
Küçük bir sahil kasabasında yaşayan üç arkadaş vardı: Emre, Selin ve Derya.
Her yıl olduğu gibi yaz başında eski eşyaların satıldığı açık artırma kurulmuştu. Eski kitaplar, gramofonlar, paslı kutular…
Derya eski belgeleri karıştırmayı severdi.
Bir masanın üzerinde sararmış bir defter buldu. Kapağında sadece şu yazıyordu:
“1947 – Hatırlamak İçin.”
Akşam sahilde oturduklarında defteri açtılar.
İlk sayfalarda sıradan günlük notları vardı. Sonra bir cümle hepsini susturdu:
“İnsanlar savaş zamanı cesetlerden sabun yapıldığına inanıyordu.”
Emre hemen öne eğildi.
“Bu teknik olarak mümkün mü?”
Derya omuz silkti.
Selin defteri kapatmadan önce sessizce sordu:
“Bence önce neden insanlar buna inanmış, onu konuşalım.”
Bu küçük ayrım bütün geceyi değiştirdi.
Bir Soruya Üç Farklı Yaklaşım
Emre mühendislik geçmişine sahipti. Konulara hep süreç mantığıyla yaklaşırdı.
Not almaya başladı.
“Bir iddia varsa kaynak gerekir. Kim söylemiş? Ne zaman ortaya çıkmış? Gerçekten üretim yapılmış mı?”
Selin ise başka bir yere odaklandı.
“İnsanlar böyle bir şeye neden ihtiyaç duyar? Böyle bir hikâye neden nesiller boyunca yaşar?”
Derya ikisinin arasında kaldı.
“Belki ikisi de önemli.”
Gece boyunca araştırdılar.
Öğrendikleri ilk şey şuydu:
Tarih boyunca insan yağıyla ilgili deneysel ya da sınırlı kayıtlar çeşitli dönemlerde ortaya çıkmıştı. Kimya açısından insan yağı teorik olarak sabunlaşma sürecine girebilir; çünkü sabunlaşma yağ ve alkali tepkimesidir.
Ama insanların en çok bildiği ve tekrar ettiği iddia başka bir şeydi.
İkinci Dünya Savaşı sırasında yaygınlaşan, özellikle Nazi kamplarında sistematik biçimde cesetlerden sabun üretildiği anlatısı.
Burada işler karmaşıklaşıyordu.
Gerçekler ve Söylentilerin Çarpıştığı Yer
Araştırma ilerledikçe Derya yüksek sesle okumaya başladı.
Savaş sonrası yıllarda bazı söylentiler ve tanıklıklar, Nazi kamplarında insanların cesetlerinden endüstriyel ölçekte sabun üretildiğini öne sürmüştü.
Fakat daha sonra yapılan tarihsel araştırmalar, mahkeme kayıtları ve müze incelemeleri bu iddiaların büyük kısmının sistematik üretim düzeyinde doğrulanamadığını ortaya koydu.
Bununla birlikte küçük ölçekli anatomik deneyler ve insan dokusunun kullanıldığı etik dışı uygulamalara dair kayıtlar bulundu.
Selin uzun süre sustu.
Sonra şöyle dedi:
“Biliyor musunuz… İnsanların buna inanmış olması bile başlı başına korkunç.”
Emre başını kaldırdı.
“Çünkü bu kadar büyük bir vahşetin yaşandığı yerde insanlar artık hiçbir şeyi imkânsız görmemiş olabilir.”
Kimse cevap vermedi.
Bir süre sadece dalga sesi vardı.
Bir Efsane Neden Yaşar?
Ertesi gün üçü yaşlı bir tarih öğretmenini ziyaret etti.
Öğretmen defteri görünce gülümsedi.
“Bu hikâyeyi ben de çocukken duydum.”
Derya sordu:
“İnsanlar neden hâlâ anlatıyor?”
Öğretmen pencereye baktı.
“Çünkü bazı olaylar o kadar büyük olur ki insanlar onları anlatmak için semboller üretir.”
Sonra ekledi:
“Cesetten sabun hikâyesi çoğu zaman sadece sabunla ilgili değildir. İnsan onurunun tamamen yok edildiği korkusunun sembolüdür.”
Emre itiraz etti:
“Ama tarihsel doğruluk önemli.”
Öğretmen başını salladı.
“Elbette. Gerçeği korumak gerekir. Ama insanların neden bu hikâyelere tutunduğunu anlamak da gerekir.”
Selin gülümsedi.
“Yani hem kanıt hem insan deneyimi.”
Öğretmen de gülümsedi.
“İyi tarih biraz böyledir.”
Kasabanın Eski Sabuncusu
Dönüş yolunda eski sabun atölyesine uğradılar.
Atölyenin sahibi yaşlı bir kadındı.
Duvarlarda zeytinyağı sabunları diziliydi.
Kadın onların konuşmasını duyunca dedi ki:
“Sabunun tarihi temizlikten çok dönüşüm tarihidir. Ama insanlar bazen dönüşümü korkuyla anlatır.”
Sonra eline bir kalıp aldı.
“Bakın, sabun yağın başka bir şeye dönüşmesi. Ama insanlık bazen bilgiyi de dönüştürüyor. Gerçekler korkularla karışınca geriye efsaneler kalıyor.”
Derya o an defterdeki cümleyi yeniden düşündü.
Belki mesele hiçbir zaman sabun değildi.
Forum İçin Bıraktığım Not
O akşam eve döndüğümde deftere kendi cümlemi yazdım:
“Cesetten sabun yapılır mı?”
Kimyasal olarak sorarsanız; yağların sabunlaşması mümkündür.
Tarihsel olarak sorarsanız; yaygın ve sistematik üretim iddiaları konusunda ciddi araştırmalar dikkatli ve kanıta dayalı yaklaşmayı gerektirir.
Toplumsal olarak sorarsanız; insanların böyle hikâyeler üretmesi ve aktarması, çoğu zaman yaşanan travmaların diliyle ilgilidir.
Belki asıl soru şu:
Bir toplum korkularını nasıl hatırlar?
Ve biz geçmişin dehşetini anlatırken, gerçeği koruyarak insan deneyimini nasıl unutmadan konuşabiliriz?
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?
Bazı tarihsel anlatılar yalnızca doğrulanmış olaylar üzerinden mi değerlendirilmeli, yoksa insanların neden o anlatılara ihtiyaç duyduğunu da konuşmalı mıyız?