David L. Mills'in ölümü üzerine: Onun sayesinde internet işliyor

celeron

Global Mod
Global Mod
İnternetin düzgün çalışmamasını sinir bozucu bulan tek kişi kesinlikle David Mills değildi. Ancak kendisi muhtemelen bu sorunu başarılı bir şekilde ortadan kaldıran az sayıdaki kişiden biri. Ağ Zaman Protokolünün (NTP) mucidi olarak, ağın ilk günlerinde dünya saatlerinin senkronize olmasını sağladı. Dünya daha önce hiç bu kadar senkronize olmamıştı, onun hakkında övgüler duyuluyor.

Reklamcılık



Artık Mills'in 17 Ocak 2024'te 85 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı. Daha önce Mills'in kızından aldığı acı haberi internetin öncüsü Vint Cerf'ten başkası paylaşmadı. Bir keresinde Mills'in formüllerinin, zamanı İnternet üzerinden çok küçük bir zaman farkıyla senkronize etmesini sağlamasına “kara büyü” adını vermişti.

Mills'in eksantrik ve tutkulu bir hobici olduğu söyleniyor. Arkadaşları onu sıcakkanlı ve coşkulu buluyorlardı. Ancak New York'ta yayınlanan ayrıntılı bir portre makalesinde onun hakkında yazıldığı gibi inatçı ve umursamaz da olabilir. Başka bir deyişle, tam olarak o dönemdeki birçok teknoloji öncüsünün doğasında olan karışım. Daha sonraki yıllarda, kampanyacı arkadaşlarıyla uzlaşmanın giderek zorlaştığını fark etti.

Saatlere olan ilgi erkenden başladı


Genellikle UDP bağlantı noktası 123'ü kullanan Ağ Zaman Protokolü (NTP) olmasaydı, ağdaki pek çok şeyin düşünülmesi mümkün olmazdı. Kaliforniya yerlisi, küçük yaşlardan itibaren saatlerin birbirinden farklı olmasından büyülenmişti. Bir keresinde elektrik şebekesine bağlı saatlerin gösterdiği saatlerin, sıcak bir yaz gününde elektrik üretiminin türüne bağlı olarak birbirinden nasıl farklılaştığını araştırmıştı. Ancak bilgisayar ağlarının artması ve Arpanet'in internetin öncüsü olmasıyla birlikte, farklılıklar bir sorun haline geldi. Sonuçta, saatler aya gittiğinde veri bütünlüğünün, finansal işlemlerin, protokollerin ve daha fazlasının güvenli bir şekilde kullanılması zorlaşıyor.

Basitçe söylemek gerekirse, NTP mucidi için asıl zorluk, bir zaman veri paketinin NTP sunucusundan istemciye ihtiyaç duyduğu değişken mesafeyi ve gecikmeyi doğru bir şekilde hesaplamaktı, böylece senkronize bir saat, sunucunun zamanını mümkün olduğu kadar doğru bir şekilde benimser. Ayrıca Ping'in geliştirilmesine de ivme kazandırdı, Dosya Aktarım Protokolü (FTP) üzerinde çalıştı ve bugün hala prensip olarak cihazların dayandığı ilk yönlendiricilerden biri olan “Fuzzball”u yarattı.

1970'li yıllarda uydu operatörü Comsat'ta çalışırken zaman sunucusu buluşuna başlayan bilgisayar ve iletişim bilimi doktoru, NTP'yi 1985 yılında tamamladı. Ancak bu, daha büyük bir gelişmenin yalnızca başlangıcıydı. Ağın büyük büyümesiyle birlikte yeni zorluklar ortaya çıktı. NTP ayrıca güvenlik açıklarıyla defalarca manşetlere çıktı.

NTP hayatının geri kalanında onu asla bırakmadı


Profesyonel olarak Mills, 2008'de emekli olana kadar en son Delaware Üniversitesi'nde profesördü. Körlüğe yol açan ciddi bir doğuştan göz rahatsızlığının, NTP'nin daha da gelişmesinde büyük bir engel olduğu ortaya çıktı. 2000'li yıllarda kontrolü devretme zamanının geldiğini hissetti.

Ancak NTP hayatının geri kalanında onu asla bırakmadı. Yakın zamana kadar kendisinin protokolü yeni bir temele oturtmak için fikirler geliştirdiği söylenirken, aynı zamanda İnternet Mühendisliği Görev Gücü (IETF) de NTPv5 üzerinde çalışıyordu. NTP'yi sırada ne bekliyor? Bunu zaman gösterecek.


(mki)



Haberin Sonu