Doğalgaz tüketiminde günlük rekor kırıldı

RAM

New member
Doğalgaz tüketiminde günlük rekor kırıldı
Boru Sınırları ile Petrol Taşıma AŞ‘nin (BOTAŞ) Twitter hesabından yapılan paylaşımda, evvelki gün Türkiye’de doğalgaz tüketiminde tarihi rekor kırıldığı kaydedildi.


Paylaşımda, “19 Ocak 2022 tarihinde günlük 288 milyon metreküp doğalgaz tüketimi ile Türkiye rekorunun yanı sıra 81 vilayetimizin 73’ünde de günlük doğal gaz tüketim rekoru kırıldı” sözleri kullanıldı.

19.01.2022 tarihinde günlük 288 milyon metreküp doğal gaz tüketimi ile Türkiye rekorunun yanı sıra 81 ilimizin 73’ünde de günlük doğal gaz tüketim rekoru kırıldı… pic.twitter.com/rvhNXs3qf3

— BOTAŞ (@botastr) January 20, 2022



Doğalgaz tüketiminde günlük rekor daha evvel 280 milyon metreküple 19 Ocak 2021’de gerçekleşmişti.

Doğal Gaz Tüketim Rekoru!

19 Ocak 2022 tarihinde 288 milyon metreküp doğal gaz tüketimi ile Türkiye rekoru kırıldı.

Daha önceki tüketim rekoru günlük 280 milyon metreküp doğal gaz tüketimiyle 19 Ocak 2021 tarihinde kırılmıştı. pic.twitter.com/4cl4tol0Om

— BOTAŞ (@botastr) January 20, 2022



‘Tüm tedbirler alındı’


Bunun yanında BOTAŞ’ın internet sitesinde İran’dan gaz arzının teknik bir arıza sebebiyle 10 günlüğüne kesilmesiyle ilgili olarak yer alan açıklamada kelam konusu arızanın daha kısa müddette giderilmesi için İranlı muhataplar nezdinde gerekli teşebbüslerde bulunulduğu açıklandı ve şunlar kaydedildi:

“Elektrik ve doğalgaz sistem istikrarının korunması hedefiyle yüksek tüketimi olan sanayi tesisleri ve elektrik santralleri ile hudutlu olmak ve kesinti planları evvelde bildirilmek suretiyle doğalgaz tüketiminde kısıtlamalar yapılacaktır. Mevsim normallerinin altında seyreden olumsuz hava şartlarına karşın başka tüketicilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için tüm tedbirler alınmıştır.”

Tüketimde en büyük hisse konutların


BOTAŞ’ın belirttiği üzere hava şartları sebebiyle gaz tüketimi rekor düzeye çıkarken, Türkiye’de en büyük tüketimi yüzde 32’lik hisseyle konutlar gerçekleştiriyor. Konutları yüzde 28 ile santrallar, ve yüzde 26 ile sanayi kuruluşları takip ediyor.


En büyük 2. rezerve sahip


Rusya’nın akabinde dünyada en büyük gaz rezervine sahip olan İran’ın kanıtlanmış 33.8 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunuyor. Bu dünyadaki toplam rezervin yüzde 17’sini oluşturuyor. çabucak hemen resmi duyuru yapılmasa da ABD basını İran’ın yakın vakitte 7 trilyon metreküplük yeni rezerv bulduğunu bildirdi. Bu haberler doğruysa İran Rusya’yı da geride bırakarak dünyanın en büyük gaz rezervine sahip olabilir.


11 milyar dolarlık yatırım yapacak


Bunun yanında İran Güç Bakanlığı global olarak artan güç meblağlarından yarar sağlayabilmek maksadıyla üretim ve ihracatı artırma maksatları olduğunu duyurdu. Buna bakılırsa 2022 yılında İran günlük üretim hacmini 240 milyon metreküp artırmak için 11 milyar dolarlık yatırım yapacak. Ülkede günlük üretimin istikrarlı bir biçimde 1 milyar metreküpün altına düşmemesi hedefleniyor.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.