Ege ve Akdeniz’de yaz mevsimi daha sıcak geçebilir

Samuag

New member
Global ısınmanın tesirleri gün geçtikçe daha hissedilir hale geliyor.

Dünyada son 7 yıl (2015-2021) en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti. Ilıman iklim jenerasyonunda yer alan Türkiye de iklim değişikliğinden nasibini alıyor.

Uzmanlar, Ege ve Akdeniz’de yaz mevsimlerinin artık daha sıcak geçebileceğini belirtti.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, hususla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“ORTALAMA SICAKLIK 6 DERECE ARTABİLİR”

Yaz aylarında sıcaklık artışına bağlı çok hava olaylarının meydana geldiğini anlatan Tolunay, şu biçimde devam etti:

“Aşırı hava olayları selleri, çok sağanak yağışları, dolu, fırtına, kuraklık ve orman yangınını birlikteinde getiriyor. Tüm dünyada bunların arttığını görüyoruz. Türkiye de bunlardan nasibini alıyor. Türkiye’de en büyük orman yangınlarıyla karşılaştık, Ağustos ayında sıcaklık rekorları kırıldı. Cizre’de 49 derece olan sıcaklık, Antalya ve Muğla’da 45’in üzerine çıkmıştı. İklim değişikliği niçiniyle gelecekte Türkiye’nin ortalama sıcaklığı 5-6 derece artabilir. Hatta Güneydoğu Anadolu’da 7 derece daha yüksek olabilir.”

Tolunay, Ege ve Akdeniz’de sıcak hava dalgaları niçiniyle havanın bunaltıcı hale gelebileceğini tabir etti.

“KARADENİZ’DE ŞİDDETLİ SAĞANAKLAR ARTACAK”

Tolunay, bilhassa Karadeniz’de şiddetli sağanakların artacağını belirtti.

İklim değişikliği niçiniyle Türkiye’de bölgesel farklılıklar görüldüğünü lisana getiren Tolunay şunları kaydetti:

“Karadeniz’de sıcaklık artışı ile denizler de ısınıyor ve daha fazla su buharlaştığı için şiddetli sağanak yağışlarda artış bekleniyor. Yağış ölçüsünün artması biz insanların kusuru. Dere yataklarına yanlış yapılaşma yapılması, dere üstüne yanlış köprü, menfezlerin iklim değişikliklerine dikkat edilmeden yapılması üzere niçinlerle gelecekte Karadeniz’de şiddetli sağanaklar artacak.”

“BETONLAŞMA niçinİYLE SU TOPRAĞA SIZAMIYOR”

Yalnızca Karadeniz’de değil kentlerde de şiddetli yağışlarda artış beklendiğini söyleyen Tolunay, “Toprak yer kalmadı. Her tarafı betonlaştırdığımız için toprağa sızamayan su akışa geçiyor ve çukur yerleri dolduruyor” dedi.

“ORMAN YANGINLARININ niçinİ KURAKLIK”

Bilhassa İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu üzere bölgelerde önemli kuraklığın beklendiğine dikkati çeken Tolunay şu değerlendirmelerde bulundu:

“2020 yılı epey önemli kuraktı. Trakya kuraktı ve İstanbul’da fazlaca önemli bir su sorunu vardı, barajların düzeyleri epeyce düşmüştü. O kuraklık 2021 yılına da sarktı, Muğla’dan Rize’ye kadar bir çizgi çekin onun altı büsbütün kuraktı. Temmuz ayında yağış aldı ve seller oldu. aslına bakarsan büyük orman yangınları da bu kuraklık niçiniyle meydana geldi. Ege ve Akdeniz bölgelerinde Türkiye’yi bekleyen bir şey de yaz aylarında sıcaklıkların fazlaca fazla artması.”