‘Heterodoks’ liraya yük

Professional

New member
YÜKSEK ENFLASYONLA BİRLEŞİYOR TÜRK LİRASI’NI KIRILGANLAŞTIRIYOR

sonuçları yeteri kadar tahlil edilmeden başlatılan Dövize Endeksli Mevduat için ‘Daha evvel uygulandı, başarısız oldu’ tenkitleri yükseldi. Sisteme yönelik tartışmalar sürerken iki yabancı kuruluşun tahlilinde dikkat çeken değerlendirmelere yer verildi. İngiltere merkezli Standard Chartered, heterodoks para siyasetinin yüksek enflasyonla birleşip TL’de yapısal kırılma yarattığını kaydetti.

ENFLASYONA KARŞI KDV İNDİRİMİ FİYATLARI DÜŞÜRMEZ KÜLFET GETİRİR


Sistemin, kamu maliyesi üzerinde risk oluşturduğunu da savunan banka, yıl sonu dolar varsayımını 20’ye çıkardı. Raporda ‘Liradaki oynaklık Bitcoin’i geçti. Turizm gelirleri durumu aksine çeviremeyebilir’ denildi. Bank of America da DEM’in mali olarak sürdürülebilir olmadığını belirtti. Enflasyona karşı alınacak KDV indirimlerinin fiyatları düşürmeyeceği üzere mali yük yaratacağı öngörüsünde bulunuldu.


TÜRK LİRASI’NDAKİ OYNAKLIK BİTCOİN’İ GEÇTİ

İktisat idaresinin aldığı kararlar, Merkez Bankası’nın peş peşe yaptığı faiz indirimleri TL’deki bedel kaybını rekor düzeye çıkardı. Standard Chartered Bank, yayımladığı araştırma raporunda TL’deki oynaklığın Bitcoin’i geçtiğini vurguladı. Kurum 2022 yıl sonu dolar iddiasını 12 düzeyinden 20’ye yükseltirken 2023 sonundaysa dolar kurunun 28 liraya ulaşmasını beklediğini deklare etti. Banka, turizmle yaşanacak toparlanmanın negatif net rezervlerden dolayı yapısal kırılmayı bilakis çeviremeyebileceğini de ekledi.


Hükümet aldığı kararlarla alışılagelmiş iktisat siyasetlerinden uzaklaştığını açıklarken Türk Lirası’nda kan kaybı devam ediyor. İdarenin ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ tezi ve Merkez Bankası’nın bu doğrultuda peş peşe yaptığı faiz indirimleri TL’deki kayıpları hızlandırdı.

Milletlerarası finans kuruluşları ve bankalar Türkiye’ye ait 2022 raporlarında döviz kurlarının rekor kıracağını belirtirken enflasyonun da doruğa ulaşacağını belirtti. İngiltere merkezli banka ve finans şirketi Standard Chartered Bank, yayımladığı araştırma raporunda Türkiye iktisadına ait tahlillere de yer verdi. Raporda, aralık ayındaki fiyat hareketlerinden daha sonra Türk lirasındaki oynaklığın Bitcoin’i geçtiğinin altı çizildi.


Standard Chartered Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda heterodoks para siyasetinin yüzde 36’lık yüksek enflasyon ile birleşince Türk lirası için yapısal kırılma yarattığını ve 2022 yıl sonu dolar/TL varsayımlarını 12 düzeyinden 20’ye çıkardıklarını söylemiş oldu. Yeni duyurulan kur muhafazalı Türk lirası mevduatının beklenenin tersine dolarizasyonu düşürmediğini belirten Standard Chartered, yeni enstrümanın kamu maliyesi üzerinde risk oluşturduğunu lisana getirdi.

Kurum, 2023’teki seçimler öncesinde ortodoks siyasetlere dönüş olmayacağını ve para siyasetinin genişlemeci kalacağını aktarırken, sürpriz bir erken seçim ihtimalinin 2022’de Türk lirası için başka negatif faktörlerden biri olacağını söz etti.Öte yandan İngiliz bankası 2022 sonu için dolar/TL varsayımını 12 düzeyinden 20’ye çıkarırken 2023 sonunda dolar kuru kestirimi ise 28 olarak güncelledi.


‘DÖVİZ ENDEKSLİ MEVDUAT MALİ OLARAK SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Standard Chartered Bank’ın yanı sıra Bank of America (BofA), Türk Lirası’ndaki bedel kaybının kredi genişlemesine bağlı olacağını belirtirken kur muhafazalı Türk Lirası mevduatın mali olarak sürdürülebilir olmadığını vurguladı. Merkez Bankası’nın direkt döviz müdahalesiyle toplamda 7.3 milyar dolarlık satış yaptığını belirten BofA, duyurulan kur muhafazalı Türk lirası mevduatının gereksinim olduğu takdirde daha fazla rezerv kullanılabileceğini işaretini verdiğini lisana getirdi. BofA, kur muhafazalı Türk lirası mevduat uygulamasının negatif gerçek faizden kaynaklanan meselelere tahlil üretemeyeceğini ve mali olarak sürdürülebilir olmadığını da vurguladı. Türk lirasındaki likidite sıkışıklığının kredi garanti fonu ve kamu bankalarına sermaye enjeksiyonlarıyla çözülebileceğini belirten BofA, ama bunun Türk lirasındaki kıymet kaybını artırabileceğini tabir etti.

FED FAİZ ARTIŞ BEKLENTİLERİ YÜKSELİYOR

Singapur’daki PineBridge Investments’ta Portföy Yöneticisi Omar Slim Fed konusunda milyarder yatırımcı Bill Ackman ile emsal görüşte. Slim Fed’in enflasyonla uğraş konusunda getiri eğrisinin gerisinde kaldığını ve Mart ayında faizi 50 baz puan artırması gerekebileceğini belirtti. Slim “Fed’in uzun vakittir devam eden enflasyonun süreksiz olduğu söylemi kredibilitelerini azalttı, eğrinin gerisinde kaldıkları için Mart’ta 50 baz puanlık faiz artışı masada” değerlendirmesini yaptı.

Son periyotta yatırımcılar Fed’in yükselen enflasyona karşı ne kadar süratli faiz artıracağını tartışıyor. Swap piyasasında bu yıl için 25 baz puanlık 4 faiz artışı fiyatlanıyor, birinci faiz artışı beklentisi Mart’ta. Fed sıkılaşmasının yaklaştığına dair spekülasyon ABD tahvil faizlerinde de yükselişe niye oluyor. 2 yıllık tahvilin faizi bugün 9 baz puan artışla yüzde 1.06’ya yükseldi ve bu biçimdece Ocak 2020’den beri birinci defa yüzde 1’i aştı. 10 yıllık tahvilin faizi de 7 baz puan artışla yüzde 1.85 oldu.

‘YAPACAK DAHA ÂLÂ ŞEYLER VAR’

Son periyotlarda Türkiye’nin iktisadı ile yakından ilgilenen ve yayınladığı raporlar ile Türkiye’nin de ilgisini çeken ekonomist Steve Hanke, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’de yer alan İngilizce ismi Turkey’i, Türkiye olarak değiştirmesi haberini paylaşarak şunları söylemiş oldu: “Turkey hükümeti, milletlerarası olarak tanınan resmi ismini İngilizce olarak önümüzdeki haftalarda BM’ye kaydettirip, Türkiye olarak değiştirmeyi planlıyor. Yüzde 96.64/yıl olarak ölçtüğüm SKY-HIGH inflation (enflasyon) daha sonrasında, Türk hükümetinin yapacak daha uygun şeyleri olduğunu düşünürdünüz.”

‘TURİZMDEKİ CANLANMA YAPISAL KIRILMAYI BİLAKİS ÇEVİREMEYEBİLİR’

Standard Chartered Bank, yeni duyurulan dövize endeksli mevduatın beklenenin bilakis dolarizasyonu düşürmediğini belirtirken, yeni enstrümanın kamu maliyesi üzerinde risk oluşturduğunu aktardı. Aralık ayındaki fiyat hareketlerinden daha sonra Türk lirasındaki oynaklığın Bitcoin’i geçtiğine dikkat çeken banka, yazın turizmin canlanmasıyla yaşanacak toparlanmanın negatif net rezervlerden dolayı yapısal kırılmayı bilakis çeviremeyebileceğini vurguladı.

ORTALAMA ENFLASYON YÜZDE 52’Yİ GEÇECEK

Bank of America, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye’de enflasyonun 2022 yılında ortalama yüzde 52,6 olacağını, yıl sonunda ise yüzde 40 düzeyinde gerçekleşeceğini belirtiyor. Enflasyonu düşürmek için girdi meblağlarını düşürecek mali tedbirlerin ve KDV indirimlerinin gelebileceğini belirten BofA, bu biçim tedbirlerin kura bağlı olan fiyatlar üzerinde hudutlu bir tesiri olacağını ve mali bir yük yaratacağını vurguladı. Artan kur ve enflasyondan dolayı gerçek bölümün finansman gereksiniminin kıymetli derecede arttığına değinen banka, siyaset faizindeki düşüşe karşın bankalardaki faiz oranlarının arttığına dikkat çekti.