HSK’nın ‘İlke Kararları’ Resmi Gazete’de

Samuag

New member
Kadastro ve Sulh Ceza Yargıçlarının makul bir kıdeme sahip yargıçlar içinden atanmalarına yönelik Yargıçlar Savcılar Kurulu’nun (HSK) unsur kararları Resmi Gazetede yayımlandı. Buna bakılırsa, kişi özgürlüğünü direkt ilgilendiren kararlara bakan Sulh Ceza Hakimlikleri için kıdem kaidesi getirildi. Sulh Ceza ve Kadastro Hakimliği nazaranvlendirmelerinde minimum kıdem koşulu aranacak, kadastro yargıçları alanlarında en az 4 ay eğitim aldıktan daha sonra misyona başlayabilecek. Prensip sonucu kararları HSK tarafınca yürütülecek.

KADASTRO MAHKEMELERİNDE MİSYON MÜDDETİ TEKRAR BELİRLENDİ

Resmi Gazete’de yayımlanan prensip sonucuyla Kadastro mahkemelerinde misyon müddeti bir daha belirlendi. Hakimin ileri sürdüğü mazeret talebi haricinde tayin edilmeme teminatı verilecek. Kadastro Yargıçlarına nizamlı hizmet içi eğitimler verilecek. Yeni nazaranv yerlerindeki yetkilendirme konusunda da evvelki kadastro yetkisi dikkate alınacak ve Kadastro Hakimliği imkanlar dahilinde müstakil yetkili olacak. Kadastro Yargıçları, daha sonraki nazaranv yeri olarak tercih edecekleri kadastro mahkemesinin bulunduğu beş vilayetten birine atanabilecek. Yargı mensupları bu önceliğe, belgelerini bitirme müddeti ve karar isabet oranına bakılırsa hak kazanacak.

KİŞİ ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İLGİLENDİREN KARARLARA KIDEMLİ HAKİM BAKACAK

Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak yetkilendirmelerde taban kıdem kaidesi getirildi. Sulh Ceza Yargıçları yargı bölgelerinin iş yoğunluğuna bakılırsa belirlenen müddetlerle vazife yapmış kıdemli yargıçlar içinden atanabilecek. Buna nazaran, ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerlerdeki Sulh Ceza Hakimliklerine birinci bölgede 4 yıl, ikinci bölgede 3 yıl, üçüncü bölgede ise 2 yıl taban kıdemi bulunan yargıçların yetkilendirmeleri yapılacak. Bu unsur sonucunda Sulh Ceza Hakimliklerinin kıdem kuralına ait karar bulunmayan hallerde, Yargıçlar ve Savcılar Konseyi (HSK) Birinci Dairesi tarafınca belirlenecek prensipler uygulanacak.