Intel, iki yeni çip fabrikası için 20 milyar dolardan fazla yatırım yapacak

RAM

New member
Intel, iki yeni çip fabrikası için 20 milyar dolardan fazla yatırım yapacak
Intel‘den yapılan açıklamada, kelam konusu yatırımın gelişmiş yarı iletkenlere yönelik artan talebi karşılamak gayesiyle üretimi artırmaya yardımcı olacağı kaydedildi.


Şirketin Ohio eyaletinde iki yeni çip fabrikasının inşası için birinci basamakta 20 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planladığı belirtilen açıklamada, yeni üretim sitesinin geliştirilmesini desteklemek maksadıyla bölgede bir yetenek sınırı oluşturulması ve araştırma programlarının desteklenmesi için eğitim kurumlarıyla iştiraklere da ek 100 milyon dolar ayrılacağı aktarıldı.


Açıklamada, projenin Ohio tarihli en büyük özel bölüm yatırımı olduğuna işaret edilerek, birinci basamakta 3 bin şahsa kalıcı istihdam sağlanmasının, üretim tesisinin inşaat sürecinde ise 7 bin kişinin istihdam edilmesinin öngörüldüğü kaydedildi.


Intel’in açıklamasında, heyetimi tamamlandığında tesise yapılan toplam yatırımın gelecek 10 yıl ortasında 100 milyar dolara kadar çıkabileceği ve bunun da burayı dünyanın en büyük yarı iletken üretim tesislerinden biri haline getirebileceği tabir edildi.


Fabrikaların inşaatının 2022’nin sonlarında başlamasının beklendiği belirtilen açıklamada, üretimin ise 2025’te başlamasının öngörüldüğü bildirildi.


‘ABD tarihinde çip üretimi konusunda yapılan en büyük yatırım’


ABD Lideri Joe Biden da Intel’in yatırımına ait şirketin üst yöneticisi Pat Gelsinger, Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Ohio senatörleri Rob Portman ve Sherrod Brown’un iştirakiyle Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenledi.


Biden, konuşmasına, “Pat’e Amerika ve Amerikalı çalışanlara yaptığı tarihi yatırım için teşekkür ediyorum” kelamlarıyla başladı.


ABD’nin dünyadaki en kaliteli iş gücüne sahip olduğunu belirten Biden, Intel’in yatırımı konusunda, “Ohio’da yapılan bu tarihi yatırım, ABD tarihinde çip üretimi konusunda yapılan en büyük yatırımdır” dedi.


Çiplerin günlük hayattaki şimdi tüm aygıtların en değerli kesimi olduğunu aktaran Biden, Kovid-19 salgınının tedarik zahmetlerine yol açtığını, düşük çip arzının ise fiyat baskılarına katkıda bulunduğunu vurguladı.


Biden, çip konusundaki dertlerin otomotiv dalında büyük tesiri olduğuna işaret ederek, “Daha evvel de bahsetmiş olduğum üzere ülkede şu an görülen fiyat artışlarının 3’de 1’i otomobil meblağları. Bugünkü tarihi yatırım bir başlangıç olmalı ve devamı gelmeli” tabirlerini kullandı.


Çiplerin ABD’de icat edildiğini fakat şu anda dünyadaki üretimin yüzde 75’inin Doğu Asya’da olduğunu lisana getiren Biden, “Çin, global piyasayı eline almak için elinden gelen her şeyi yapıyor” diye konuştu.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.