Irpet raporu, Giani: “Ekonomi yavaşlıyor ancak Toskana güçlü ve rekabetçi olmaya devam ediyor”

Samuag

New member
Çalışma, turizm ve ihracat: Bunlar, karmaşık uluslararası durumun etkilerinden muzdarip olan ve acı çeken Toskana ekonomisinin güçlü yönleridir. Paranın maliyetindeki artış ve hâlâ yüksek enflasyonla. En büyük yansımalar işçiler üzerinde ve giderek aşınarak sosyal bütünlük ve eşitsizliklerin altını oyan ücretlerin satın alma gücü üzerinde görülüyor. Bu, bugün Palazzo Strozzi Sacrati'de sunulan 'Ekonomik dinamikler ve tahminler arasında: Toskana ekonomisi için ne gibi sonuçlar?' başlıklı Irpet raporunda ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Başkan Eugenio Giani, “Irpet raporu bize her şeyden önce Toskana'nın 2023'te daha önce hiç bu kadar yüksek istihdam oranlarına sahip olmadığını söylüyor. Bugünün sorunu iş bulmak değil, iş piyasasına daha büyük memnuniyetle girmenizi sağlayacak uzmanlıkları bulmaktır. İkincisi, ihracat: Toskana bir ihracat bölgesidir. Üretim sistemi, zanaatkarlık, yüksek teknoloji ve tarım, Toskana'nın dış satışlarda ulusal düzeyde ilk sıralarda yer almasına olanak tanıyor. Küresel anlamda bu kadar istikrarlı bir dönemde bile. Son olarak Toskana markasının çekiciliği: Turizm fiilen salgın öncesi seviyelere geri döndü. Tüm bunların yanı sıra, ekonominin yaşadığı yavaşlamanın açık olduğu sonucuna vardı, ancak Toskana'nın Avrupa fonlarından ve Pnrr kaynaklarından gelen yatırımların itici gücünden yararlanma yeteneğinin altını çizmeye değer”.

Ekonomi ve turizmden sorumlu meclis üyesi Leonardo Marras'ın yorumu da aynı tonda. “Işıklara, gölgelere ve Toskana'nın ulusal ortalamanın üzerindeki bazı performanslarına rağmen, verilere objektif bir şekilde bakmalı ve devam eden jeopolitik krizler nedeniyle ülkenin neredeyse sabit bir büyüme ile yeniden durgunluğa düştüğünü kabul etmeliyiz”. “Bu bağlamda – diye ekledi – Toskana, iyi bir ihracat performansını sürdürerek ve büyüyen dış turizmin desteklediği uluslararasılaşma süreçlerinin de yardımıyla üzerine düşeni yapıyor. Bizi geleceğe biraz iyimserlikle bakmaya iten bir faktör, aynı zamanda iş piyasasının iyi performansı ve kalıcı sözleşmelerin artmasıyla da destekleniyor. Bu nedenle, daha fazla rekabetçiliği garanti edebilecek güçlü bir inovasyon çabası eklemeliyiz.” “Meclis üyesi sözlerini şöyle tamamladı: “Sorulması gereken soru, yüksek para maliyeti ve en düşük gelirlilerin başa çıkmadaki zorluklarıyla işaretlenen bu aşamanın nasıl olduğudur.” Enflasyon ve buna bağlı olarak hala boğucu olan iç talep, daha sağlam destek politikalarıyla çözülebilir.Pnrr, kamu ve özel yatırımların hızlanmasını garanti altına almak için Hükümet tarafından daha büyük bir kararlılıkla kullanılmalıdır. Pandemiden hemen sonra olduğu gibi, büyümeyi yeniden canlandırabilecek geniş kapsamlı ulusal yeniden lansman, bu zorlu dönemi geride bırakmamızı zorlaştıracak.”

Irpet'in yöneticisi Nicola Sciclon, sonunda yürüttüğü çalışmanın içeriğini son derece kısa ve öz bir şekilde özetledi. “Önemli olan ilk husus ekonomik büyümedeki yavaşlamadır. İki yıllık büyük bir parlak dönemin ardından bölgesel GSYİH 2024'te yalnızca %0,7 ve bir sonraki yıl ise %0,8 büyüyecek. Zayıflayan uluslararası ticaret, parasal sıkılaşma ve hepsinden önemlisi enflasyon bunun temel nedenleridir. Ancak sektörel farklılıklara rağmen olumlu dinamikler gösteren işgücü piyasasından da önemli sinyaller geliyor. Dış turizmin de etkisiyle turizmde gidişat iyi. İhracat da iyi gidiyor.” “Bu genel çerçevede ücretlerin satın alma gücünde azalma ortaya çıkıyor. Şirketler, hammadde fiyatlarındaki artışları satış fiyatlarına yansıtarak kar marjlarını neredeyse hiç değiştirmemeyi başardılar. Hükümet bunu mali kaldıraçla telafi etmeye çalıştı ancak etkileri esasen ihmal edilebilir düzeydeydi.Topluluk kaynakları ve Pnrr ile finanse edilebilecek ulusal kaynaklar ve önlemler yoluyla GSYİH, uyum ve istihdamın azaltılması üzerinde olumlu etkileri olan manevra alanı var. sosyal eşitsizlikler”.