Lobi sızıntıları: Big Tech’in şüpheli lobiciliğini ortaya çıkarmak için çevrimiçi portal

celeron

Global Mod
Global Mod
Sivil toplum örgütleri LobbyControl ve Corporate Europe Observatory (CEO), AB parlamenterlerinden oluşan bir partiler arası koalisyonda Perşembe günü lobbyleaks.eu adresinde büyük teknoloji şirketlerinin gizli lobicilik faaliyetlerini ortaya çıkarmak için bir irtibat noktası oluşturdu. Milletvekilleri ve onların çalışanları portalı kullanarak lobi görevlilerine lobicilik faaliyetleri hakkında anonim ve şifreli bilgiler vererek daha yakından incelenmelerini sağlayabilirler. AB şeffaflık siciline dayalı mevcut çerçeveyi sarsan veya baltalayan etkileme girişimleri için bir erken uyarı sistemi olması amaçlanmaktadır.


Sosyal Demokratlar Paul Tang, René Repasi ve Christel Schaldemose bu fikri ortaya attı. Ekim ayında, dijital yasalara karşı lobi faaliyetleri yürütürken Google, Meta, Amazon & Co.’nun faul oyunundan şikayet ettiniz. Şirketlerin, orta sınıfı desteklediği iddia edilen daha küçük grupların arkasına saklanarak onlara finansman ve yön verdiği söyleniyor. Parlamenterler, büyük teknoloji şirketleriyle olan bağlantılarının açıklanmadığından şikayet ettiler. 2021’de yapılan bir araştırma, ABD platform operatörlerinin çıkarlarının profesyonel danışmanlık firmaları ve hukuk firmalarından oluşan bir ağ tarafından temsil edildiğini zaten göstermişti. Lobi siciline kaydolmaları gerekmez. Buna, Bilgi Politikası Liderliği Merkezi (CIPL) ve Avrupa Düzenleme Merkezi (CERRE) gibi düşünce kuruluşları ve ağlar dahildir.

Araştırma amaçlı bilgiler


Raporlama ofisi tarafından alınan bilgiler, yeni lobicilik taktiklerinin izini sürmek için araştırmaya da akmalıdır. AB Şeffaflık Sicili Sekreterliği’ne yapılan şikayetler için bir temel olarak kullanılabilirler. CEO aktivisti Bram Vranken, AB içinde daha sıkı kural ve düzenlemelerin önünü açabilecek daha fazla veri toplanabileceğini söyledi. Vranken, “Big Tech’in iş modeli zehirli. Agresif gözetim reklamcılığına ve veri çıkarmaya dayanıyor, dezenformasyon ve nefret dolu içeriği güçlendiren algoritmik içerik yönetim sistemleri kullanıyor ve işçilerin haklarını inkar ediyor” dedi. Lobi sızıntıları buna karşı koymak istiyor.


İhbar portalını Yeşiller’den Daniel Freund, solcu Manon Aubry ve liberal Katalin Cseh ile birlikte destekleyen Tang, “Şüpheli lobiciler tarafından yapılan manipülasyonlar yalnızca uygun mevzuat için değil, tüm demokrasimiz için bir tehlikedir” diye vurguladı. Bu nedenle koyun postuna bürünmüş kurtlara dikkat çekmeli ve haksız lobicilik yöntemlerine karşı harekete geçmeliyiz” dedi. İş dünyasının, sivil toplumun ve bir bütün olarak toplumun çıkarları arasında iyi bir denge kurmak halkın temsilcilerinin görevidir, bu da Büyük Teknoloji taktiklerini zorlaştırır.


(mak)



Haberin Sonu