“Pazarlık edilemez”: Microsoft, Windows 11 için TPM 2.0 gereksiniminde ısrar ediyor

celeron

Global Mod
Global Mod
Microsoft, Windows 11 için sistem gereksinimlerini gevşetmiyor. İşletim sistemi hâlâ TPM 2.0'ı (Güvenilir Platform Modülü) destekleyen işlemcilere ihtiyaç duyuyor. Microsoft ürün müdürü Steven Hosking bir blog yazısında, güvenlik teknolojisinin işletim sisteminin güvenliği ve sürdürülebilirliği için gerekli olduğunu yazıyor. Veri güvenliği ihtiyacını kapsayan, Windows'un geleceği için tartışılamaz bir standarttır.


Reklamcılık



Ancak bu standart Windows'un tüm sürümleri için geçerli değildir. Windows 11, TPM 2.0'a sahip işlemciler gerektirse de Windows Server 2025 için bu gereksinim artık geçerli değil. İşletim sisteminin Kasım ayında piyasaya sürülen sunucu sürümü, güvenlik çipi olmadan da yüklenebiliyor. Yalnızca BitLocker şifrelemesi gibi bireysel işlevlerin gerektirmesi durumunda kesinlikle gereklidir.

TPM 2.0 yıllardır işlemcilerde standart olarak kullanılıyor


Güvenilir Platform Modülü, anakarta takılan veya işlemciye entegre edilen bir güvenlik yongasıdır. Piyasadaki mevcut bilgisayarların neredeyse tamamı TPM 2.0 özellikli bir işlemciye sahiptir. Intel'de Coffee Lake serisinden ve AMD'de Zen+'dan CPU'lar var. Windows 11, sürücüleri ve cihazları şifrelemek, kimlik bilgilerini korumak veya akıllı kartlara sanal bir alternatif olarak TPM'yi kullanır. TPM ayrıca Güvenli Önyükleme için de kullanılır.

Önceki TPM 1.2 sürümüne sahip eski cihazlar yükseltme kapsamı dışındadır. Microsoft, tercihen Copilot özellikli AI hızlandırıcıya sahip yeni bir cihaz satın almanızı önerir. Kullanıcılar başlangıçta Windows 10'u kısıtlama olmaksızın kullanmaya devam edebilir ancak gelecek yılın Ekim ayından itibaren artık güvenlik güncellemelerini alamayacaklar. Şirketler üç yıl, özel müşteriler ise bir yıl süreyle güncelleme desteği satın alabiliyor. Statcounter rakamlarına göre, Windows 10 yakın zamanda Alman masaüstü bilgisayarlarındaki Windows kurulumlarının yaklaşık üçte ikisini oluşturuyordu.

Steven Hosking'in yazısının tamamı Windows IT Pro blogunda bulunabilir.




(sfe)