Sosyal medya: FIFA, Dünya Kupası oyuncularına karşı 306 kışkırtıcıyı belirlemek için yapay zekayı kullandı

celeron

Global Mod
Global Mod
2022’nin sonunda Katar’da düzenlenen Dünya Kupası sırasında FIFA, profesyonel oyuncular derneği FIFPRO ile birlikte tasarladığı Sosyal Medya Koruma Hizmetini (SMPS) ilk kez büyük bir turnuvada kullandı ve dün United’da sonuçlara ilişkin bir rapor yayınladı. Nefret Söylemine Karşı Uluslar.


Otomatik sosyal medya düşmanlık koruma hizmeti, Dünya Kupası sırasında Facebook, Instagram, TikTok, Twitter ve YouTube’da 20 milyondan fazla gönderi ve yorumu taradı. Yapay zekanın (AI) yardımıyla 433.696 saldırgan yorum işaretlendi. Ek, iki aşamalı bir insan kontrolünden sonra, SMPS operatörü nihayet 19.636 gönderiyi ve yorumu taciz edici, ayrımcı veya göz korkutucu olarak değerlendirdi.

Rapora göre hizmet sağlayıcı, bu prosedürü büyük platformlarda gönderi paylaşan 306 kişinin kimliğini belirlemek ve doğrulamak için kullandı. Futbol federasyonu, “İlgili bilgiler, failler hakkında işlem yapabilmeleri için ilgili FIFA üye federasyonlarına ve sorumlu kolluk kuvvetlerine iletilecektir.” FIFA Başkanı Gianni Infantino, “Ayrımcılık suç teşkil eden bir eylemdir. Bu aracın yardımıyla failleri tespit ediyor ve yaptıklarından dolayı cezalandırılmaları için yetkililere bildiriyoruz.” Futbol yetkilisi, platform operatörlerinin “her türlü ayrımcılığa karşı mücadelede sorumluluklarını üstlenmeleri ve bize destek vermeleri” beklentisini de dile getirdi.

Çeyrek finalde en çok hakaret


SMPS, İngiltere ve Fransa arasındaki çeyrek finalde en yüksek sayıda çevrimiçi hakaret kaydetti. Avrupa merkezli hesaplar, nefret söyleminin yüzde 38’ini ve Güney Amerika’dan yüzde 36’sını oluşturuyor. Asya’dan gelen profiller yüzde 10, Kuzey ve Orta Amerika ve Afrika’dan gelen kullanıcıların her biri yüzde 8 katkıda bulundu. FIFA, yaklaşık 20.000 şüpheli gönderi ve yorumun tamamını doğrudan platform operatörlerine topluluk yönergelerini ihlal ettiğini bildirdi. Sonuç olarak, bunlar “sıklıkla” kaldırıldı.


Sonuçlara göre, Twitter açık ara en yüksek tespit edilen hedeflenen taciz edici içeriği kaydetti (13.105): hizmet daha sonra gönderilerin neredeyse dörtte birini (yüzde 23) sildi. Instagram, 5.370 bildirimle ikinci oldu. Ana şirket Meta’nın doğrudan girdiye ilk tepkisi genellikle yalnızca otomatik bir onaydı: “Aldığımız çok sayıda rapor nedeniyle, test ekibimiz kontrol etmek için bildiriminizi inceleyemedi.” Genel olarak, silme uygulamalarında hala önemli kör noktalar vardı: “İngilizce dilindeki ırkçılık daha yüksek silme oranlarına yol açarken, diğer dillerdeki açık ırkçılık veya homofobi daha uzun süre çevrimiçi kaldı.”

Çoğu otomatik olarak filtrelenir



FIFA, herhangi bir teknik ayrıntı vermeden, turnuvadaki takımların ve oyuncuların “spam dahil olmak üzere kötü niyetli yorumların sayfalarından anında ve otomatik olarak gizlenebileceği bir moderasyon yazılımına da erişimleri olduğunu” söyledi. Örneğin 286.895 yorum, “hedef kişi veya takipçileri içeriği göremeden” yayınlanmadan durduruldu. Bu, neredeyse yalnızca Facebook ve Instagram’ı etkiledi. SMPS, Temmuz ayında başlayacak olan Avustralya ve Yeni Zelanda’daki Kadınlar Dünya Şampiyonasında da kullanılacak. FIFA’ya göre, birkaç takım “çevrimiçi hakaretlerin görünürlüğünü anında ve otomatik olarak sınırlamak için” moderasyon işlevini kullanma sözü verdi.


(mak)



Haberin Sonu