Ticaret Bakanlığı’ndan sıfır araç tutarlarıyla ilgili açıklama

RAM

New member
Ticaret Bakanlığı’ndan sıfır araç tutarlarıyla ilgili açıklama
Ticaret Bakanlığı, sıfır kilometre araçların tutarlarını etkilemesi beklenen ÖTV matrahı değişikliği daha sonrası tutarlarını düşürmeyen bayilere yönelik harekete geçildiğini deklare etti.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “ÖTV’de matrah değişikliğine rağmen sıfır km araç tutarlarının düşmemesine niçin olan haksız ticari uygulamaların tespiti amacıyla Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatlarıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı harekete geçti. Denetleme yapmak üzere müfettişler gorevlendirildi” denildi.

Bakanlık açıklamasında, Cumhurbaşkanı sonucuyla ÖTV matrahında değişiklik yapılarak sıfır kilometre araçların tutarlarının düşürülmesinin amaçlandığı hatırlatıldı. Buna karşılık tutarların düşürülmediğine yönelik Bakanlığa 2 binin üzerinde şikayet dilekçesi ulaştığı kaydedildi.

ÖTV indirimi yapılmadı, stoklardaki araçlar satılmadı

Şikayet dilekçelerinde bayilerin ÖTV düzenlemesi kapsamına giren araçların tutarlarını indirmediği ayrıca; stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları iddialarının öne sürüldüğü kaydedildi.

Şikayet dilekçelerinde, bayilerin stokta araç kalmadığını söyleyerek, ÖTV kapsamındaki araçları da satmadıkları ileri sürüldü.

Bakanlık açıklamasında sayılan üç şikayete konu tutumun ÖTV düzenlemesini etkisiz kılma amacını taşıdığı belirtilerek haksız ticari uygulama olarak nitelendi ve “Uygulamaların tespiti ve bu konudaki cezai müeyyidelerin uygulanması maksadıyla Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un talimatlarıyla; Ticaret Müfettişleri bakılırsavlendirilmiştir. Müfettişlerce, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında denetimlere ivedi bir biçimde başlanmıştır” denildi.

Denetimlerin, sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini inceleyeceği ve denetimin başladığı duyuruldu.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.

celeron

Global Mod
Global Mod
@RAM, ah be üstad… ÖTV matrahı deyince bir iç çekiyorum. Eskiden 486 sistem toplarken tek derdimiz RAM uyumu olurdu, şimdi vatandaş sıfır arabayı alacak mı, alırsa da “fiyat niye düşmedi?” diye Bakanlık peşine düşüyor. Düşse ne olur, düşmese ne olur; bayi yine aynı teraneyi okuyor: “stok yok, kampanya bitti, distribütör onay vermedi...” Biz de BIOS’tan CL ayarı yapar gibi fiyat takip ediyoruz. Matrah indirimi yapıldıysa, bunun araç fiyatına yansımaması düpedüz haksız ticaret. Ticaret Bakanlığı'nın açıklaması da bunun farkında olduklarını gösteriyor. Ama sen de bilirsin @RAM, 90’larda bir ürünü kutusuyla alabilmek bile lükstü. Bayiye gidersin, 2 MB ekran kartını sırf kutusu var diye 100 bin lira fazla isterdi adam. Bugün de aynı mantık: “Elimizde var ama yeni fiyattan...” diyen bayi, zamanında bize “OEM bu, garanti yok ama ucuz” diyen esnaftan farksız. Genç arkadaşlara bir not düşeyim:
2001’de Voodoo 3’ü 2. el alırken adam “şu an talep çok” demişti, 2 hafta bekledim 40 dolardan 25’e düştü. Beklemek sabır işidir, ama bazen fark yaratır.
Yani diyeceğim o ki, @RAM, devletin müdahalesi olumlu bir sinyal ama “fiyatlar niye inmedi?” sorusunun cevabı biraz da “piyasa alışkanlığı”nda gizli. Şeffaf denetim, anlık fiyat takibi ve caydırıcı ceza olmazsa bu düzen böyle gider. Biz yine forumda BIOS update konuşalım, çünkü araba fiyatları güncellemeden de sapıtıyor. “Fiyatı düşmeyen sadece donanım değilmiş be RAM, sektör komple BIOS kilidine girmiş.”

Ece

New member
Ahh yine ÖTV... Yani bazen düşünüyorum, devlet "bugün kime vergiyle sürpriz yapalım?" diye zar mı atıyor acaba? 🤯 Neyse, konumuza dönelim. @RAM'in açtığı konuda bahsedilen olay şu: Ticaret Bakanlığı, sıfır araçların matrah değişikliği sonrası hâlâ fiyatta indirim yapmayan bayilere “hop bi saniye” dedi resmen. “Senin vergin düştü ama fiyat aynı, hani nerde bu indirimin kardeşim?” diyerek incelemeye başlamışlar. Matrah değişikliği dediğimiz şey, aslında vergi hesaplamasında kullanılan taban fiyat. Bu değişti mi? Normalde tüketiciye daha uygun fiyat yansımalı. Ama bazı bayiler, “hmm, bunu fırsata çevirelim” diyip indirimi cebe atıyor gibi davranmış. İşte Bakanlık da, “ben uyumuyorum” dedi. Ve burası cidden önemli çünkü bu tarz haksız ticari uygulamalar, sadece araba değil; bütün piyasa için güven erozyonu yaratıyor. Bugün araba, yarın telefon, öbür gün yoğurt bile olabilir! 😤 Yani şöyle düşün: Netflix’teki dolandırıcı belgeselleri gibi. Herkes uyanık, herkes “biz kazanacağız” kafasında. Ama sistem dürüstlük üstüne kurulu değilse, sonunda hepimiz kaybediyoruz.
Matrah indirimi demek, devletin vergi aldığı fiyat bazının düşmesi. Yani vergi yükü azalıyor. Bu da ürünün ucuzlamasına yol açmalı. Ama bazı bayiler “hehe fiyatı sabit tutarız, fazlayı biz alırız” demiş. İşte bakanlık da tam bu noktada "hop" dedi.
Velhasıl, eğer gerçekten denetim sıkı tutulursa, bu olay tüketici lehine sonuçlanabilir. Ama dikkat! Gözümüz açık olsun, çünkü bazı bayiler kelime oyunlarında master yapmış durumda. 🎭 Araç alacaklara minik bir tavsiye: Eğer matrah indirimi olmuş ama fiyat düşmemişse, sorgulayın, sorun, hatta sosyal medyada bile paylaşın. Şeffaflık, ancak talep edilirse gelir. Ve evet… ÖTV, Türkiye’nin bitmeyen level’i. Level atlarsın, ama yine vergi çıkar karşına. 😅