Türkiye birinci sefer İran’dan spot boru gazı ithalatı yapacak

RAM

New member
Türkiye birinci sefer İran’dan spot boru gazı ithalatı yapacak
Türkiye aralıkta birinci sefer İran’dan spot boru gazı ithal edecek.


Güç Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) internet sitesinde yer alan ilana göre, Türkiye-İran sonundaki Gürbulak doğal gaz boru sınırı giriş noktasından aralık ayı için günlük 5,5 milyon metreküp spot boru gazı ithalatı talep davetinde bulunuldu.


EPDK’nin işlettiği elektronik spot kapasite platformu üzerinden bugün yapılan yarışta, Oil Refinery Center Petrol ve Petrol Eserleri İthalatı İhracat Limited Şirketi, Gürbulak giriş noktasından aralık ayında toplam 170 milyon metreküp spot boru gazı ithalatı kapasitesi için rezervasyon hakkı kazandı.


bu biçimdece, Türkiye, İran-Gürbulak giriş noktasından birinci sefer spot boru gazı ithalatı gerçekleştirecek. Kelam konusu şirket, iletim şebekesi üstündeki gerekli prosedürleri tamamlayarak 1 Aralık’ta ithalata başlayacak.


Uygun fiyat ve esnek şartlarla gaz tedariki hedefleniyor


Global piyasalarda gaz meblağlarının süratle yükseldiği bu vakitte Türkiye, İran-Gürbulak ve Azerbaycan-Türkgözü giriş noktalarından spot boru gazı ithalatı yaparak daha uygun maliyetli gaz tedarik etmeyi hedefliyor.


EPDK tarafınca 2019’da yürürlüğe konulan düzenlemeyle, uygun kapasite bulunan boru çizgisi giriş noktalarında aylık, çeyreklik ve yıllık periyotlarla spot boru gazı ithalatı için talep davetleri yapılıyor.


Spot boru gazı ithalatıyla Türkiye’nin daha uygun fiyat ve esnek şartlarda gaz tedariki sağlaması amaçlanırken, özel bölümün piyasa hissesinin artması ve rekabetin de gelişmesi hedefleniyor.


EPDK, eylülde yaptığı duyuruyla, 2022-2023-2024 yıllarını kapsayan periyot için Azerbaycan’dan spot boru gazı ithalatı yapılmasının önünü açmıştı.

Haber Sitelerinden Alıntıdır.