Yeme-içme dalının duayeni, Rasim Özkanca ömrünü kaybetti

Samuag

New member
Kimilerine nazaran gerçek bir lezzet ustası, bazıları nazaran Türk mutfağının profesörü. Türk mutfağını dünyaya tanıtmak için ömrü boyunca uğraştı, Osmanlı-Türk yemeklerini harmanlayıp, sunumlarını günümüze uyarladı.

Borsa Lokantası’nın sahibi, yeme-içme dalının duayeni Rasim Özkanca 75 yaşında İstanbul’da hayatını yitirdi.



KANSER TEDAVİSİ GÖRÜYORDU

Özkanca, bir yıldır kanser tedavisi görüyordu. Rasim Özkanca, 1948’de Trabzon’da dünyaya geldi. Babasını çocuk yaşta kaybetti. Sakız, simit satarak maddi zorluklar ortasında okudu.

20 yaşında üniversite eğitimi için İstanbul’a geldi. Çalışkandı, azimliydi. Yokluklar ortasından işverenliğe yükseldi. 1979’da trenlerde yemek hizmeti vermeye başladı. 1983’te kapanmak üzere olan tarihi Borsa Lokantası’nı satın aldı.


Özkanca, ”Döner olsun, taş fırında yapılan kuzu tandırlar olsun, hünkarbeğendiler olsun, bize has bu biçimde üzerinde 25 yıl benim çalıştığım yemekler var”



Rasim Özkanca, NATO Tepesi’nden, IMF-Dünya Bankası toplantılarına, yüzlerce devlet liderini, bakanı, bürokratı Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki restoranında ağırladı. Bir devrin önderleri, ABD Lideri George Bush, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, İngiltere Başbakanı Tony Blair için yemekler hazırladı, Türk mutfağının en özel lezzetlerini onlar için pişirdi.


Özkanca, ”Karadeniz balıkları dünyada lezzet olarak ötesi olmayan bir balık. Onlar da fazlaca beğendiler. Hatta bir adedini hiç unutmuyorum, yerinden fırlayıp ‘my god’ dedi”



Özkanca, Türk mutfağını dar boğazdan çıkarmanın yolunun; uygun yetişmiş, bilgili, aşçıların çoğalmasından geçtiğini düşünüyordu. Yarım asrı aşan mesleği boyunca yeni ustaların yetişmesine değer verdi.